Ιαπωνία : Χαμηλότερος ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2002 08:02
UPD:08:04

Λιγότερο, απ' ό,τι αναμένετο, αυξήθηκε τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία και η κυβέρνηση προβλέπει οικονομική ύφεση τους ερχόμενους μήνες, καθώς η Sanyo Electric Co. και άλλες βιομηχανίες, περιμένουν τη μείωση των παραγγελιών, από τις υπερπόντιες χώρες.

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε 1,6% από τον Ιούλιο, μετά την αύξηση 0,1% που σημείωσε τον έβδομο μήνα του έτους, έδειξε έκθεση της κυβέρνησης. Αυτή η αύξηση, ήταν χαμηλότερη από την πρόβλεψη για αύξηση 2,3%, 21 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι, η ανάπτυξη ενδέχεται να μειωθεί στο 0,4% αυτόν τον μήνα και 0,2% τον Οκτώβριο.

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση, επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση αγαθών από την Ιαπωνία, οι εξαγωγές των οποίων αποτέλεσαν το ήμισυ του 0,6% της ανάπτυξης της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας την πρώτη άνοδο σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Η εξέλιξη αυτή, υποχρεώνει τον πρωθυπουργό της χώρας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, να τονώσει την ανάπτυξη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

«Το ρίσκο μεγαλώνει και η ανάπτυξη ενδέχεται να ανακοπεί, καθώς μειώνονται οι εξαγωγές», ανέφερε ο Toshiyuki Hara, οικονομολόγος στη Mizuho Securities Co., συμπληρώνοντας, ότι: «Μόνη της η παραγωγή δεν μπορεί να στηρίξει την οικονομία».

Οι εξαγωγείς αισθάνονται την πίεση από την ύφεση στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας, όπου η ανάπτυξη υποχώρησε σε ετήσια βάση στο 1,3% το δεύτερο τρίμηνο, από 5% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), απώλεσε ποσοστό 20% φέτος, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Τον περασμένο μήνα οι βιομηχανίες αύξησαν την παραγωγή τους για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, τα οποία έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα 13,5 ετών, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα