Χαμηλώνουν τον πήχη για το ΑΕΠ του 2002

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2001 15:50

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2002, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Με βάση τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας που θα διατυπωθούν στο σημερινό Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και το επιτελείο του θα καταλήξουν τις επόμενες ημέρες στις βασικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού.

Αυτές θα αφορούν στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2001 και το 2002 καθώς και στο ρυθμό αύξησης των εσόδων και των δαπανών του νέου προϋπολογισμού.

Οπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις και τα συνολικά δεδομένα η νέα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προσανατολίζεται στην υιοθέτηση πρόβλεψης για χαμηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2001 και το 2002 σε σχέση με αυτόν του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2002.

Η νεότερη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομίας για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2001 κυμαίνεται μεταξύ 4%-4,1% έναντι 4,6% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Για το 2002 εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,8% έναντι 4% που προέβλεπε το προσχέδιο.

Ανάλογα θα προσαρμοστούν οι προβλέψεις για το ρυθμό αύξησης των εσόδων και των δαπανών του νέου προϋπολογισμού. Το πιθανότερο είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα περιοριστεί κάτω του 7,4% που προβλέπει το προσχέδιο, λόγω της αρνητικής επίπτωσης στα έσοδα από την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ.

Οσον αφορά στις δαπάνες του νέου προϋπολογισμού θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υπάρξουν περαιτέρω εξοικονομήσεις, μέσω πρόσθετων περικοπών στις καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων και των επιχορηγούμενων φορέων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα απαιτηθούν πρόσθετες περικοπές στις δαπάνες περί τα 100 δισ. δρχ.

Πάντως, καθοριστικό ρόλο στο ύψος των περικοπών δαπανών θα παίξει ο στόχος για το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης του προϋπολογισμού του 2002. Ο αρχικός στόχος του προσχεδίου του προϋπολογισμού τοποθετούσε το πλεόνασμα αυτό για το 2002 στο 1,3% του ΑΕΠ από 0,5% του ΑΕΠ φέτος. Ομως, το πιθανότερο είναι το πλεόνασμα αυτό να περιοριστεί τελικά σε επίπεδα κοντά στο 1% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι θα περιοριστούν αντίστοιχα οι απαιτούμενες πρόσθετες περικοπές στις δαπάνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα