Κάτω από τις 9.500 μονάδες ο Nikkei

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2002 09:57

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο εν μέσω ανησυχιών για την πορεία τόσο της εγχώριας όσο και της αμερικανικής οικονομίας.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αυξήθηκε κατά 1,6% τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξεως του 2,3%.

Παράλληλα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του πανεπιστημίου του Michigan, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε το Σεπτέμβριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας ενδέχεται να οδηγήσει μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες σε υποβάθμιση των αρχικών τους εκτιμήσεων για τα οικονομικά τους αποτελέσματα», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg διαχειριστής κεφαλαίων στην ιαπωνική MFS Investment Management.

Οι μετοχές της Sony και της Toyota, εταιρειών οι οποίες βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων της στην αγορά των ΗΠΑ, υποχώρησαν κατά 4,13% και 3,40% αντιστοίχως.

Απώλειες (2,57%) κατέγραψε και η μετοχή της Honda Motor παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της διοίκησης για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, ο Χιρογιούκι Γιοσίνο, πρόεδρος της Honda, προέβη στην εκτίμηση ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας στην Ευρώπη θα επιστρέψουν σε κερδοφόρα αποτελέσματα μέχρι τα τέλη του οικονομικού έτους που ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2004.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση κατά 1,54% και διαμορφώθηκε στις 9.383,29 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησε μέχρι τις 9.315,25. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 921,05 μονάδες μειωμένος κατά 1,62%.

Ο περιορισμός των απωλειών προς το τέλος της συνεδρίασης αποδίδεται στην ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης ότι ο υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών Χακούο Γιαναγκισάουα πρόκειται να αντικατασταθεί. Ο Γιαναγκισάουα είχε κατηγορηθεί από πολιτικούς και οικονομολόγους ότι εμποδίζει την εξυγίανση του ιαπωνικού τραπεζικού συστήματος, διότι ήταν αντίθετος στη χρήση δημοσίων πόρων για τη στήριξη των τραπεζών.

Ο Γιαναγκισάουα θα αντικατασταθεί από τον Χέιζο Τακενάκα, ο οποίος θα διατηρήσει παράλληλα την τωρινή του θέση ως επικεφαλής στο ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση του πρωθυπουργού, η οποία πάντως ήταν ευρέως αναμενόμενη, δημιούργησε προσδοκίες ότι θα επισπευσθούν οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε την Παρασκευή πως κατά την εκτίμησή της απαιτείται οικονομική ενίσχυση από κρατικούς πόρους ύψους 50 τρισ. γιεν (410 δισ. δολαρίων), προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των επισφαλών δανείων που βαρύνουν τις εμπορικές τράπεζες της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα