Ρεν: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Τελεσίγραφο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2011 15:04
UPD:15:57

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια, ακόμη και γι΄ αυτό της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια, ακόμη και γι΄ αυτό της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν.

«Την προηγούμενη εβδομάδα διερράγη η εμπιστοσύνη των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη...η χώρα πήρε από μόνη της ένα δρόμο που θα μπορούσε να την οδηγήσει εκτός ευρώ», ανέφερε ο κ. Ρεν, σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Reuters.

«Δεν το επιθυμούμε αυτό, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού, ώστε να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα και να σώσουμε το ευρώ», πρόσθεσε.

Τόνισε παράλληλα ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας είναι o πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων.

«Γίνεται δουλειά στη Αθήνα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και χρειαζόμαστε μία πειστική έκθεση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αύριο στο Eurogroup», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σημείωσε ότι το υφιστάμενο κοινοβούλιο πρέπει πρώτα να επικυρώσει το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της χώρας και να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να λάβει την επόμενη δόση του δανείου της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, «είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν στη διαπραγμάτευση του δεύτερου πακέτου διάσωσης, στο οποίο περιλαμβάνεται η μείωση του χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και να επικυρώσουν στο κοινοβούλιο το νέο πρόγραμμα, αλλά και τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του».

Και ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, δεν απέκλεισε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ», ο κ. Φάιμαν σημειώνει ότι η έξοδος από την ευρωζώνη είναι μία περίπτωση, αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τους όρους και δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Αφού επισημαίνει πως μία επιστροφή στο νέο-παλιό νόμισμα, όπως η δραχμή, σίγουρα δεν θα είναι για την Ελλάδα λιγότερο δύσκολη από την παραμονή της στην ευρωζώνη, τονίζει ότι η απόφαση για έξοδο από την ευρωζώνη είναι θέμα της ίδιας της ενδιαφερόμενης χώρας.

Διευκρινίζει παράλληλα πως για να υπάρξουν περαιτέρω εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συνδεόμενα με αυτό, μέτρα, γεγονός που σημαίνει, όπως ο ίδιος αναφέρει, ότι πριν οι Έλληνες αποδείξουν πως εφαρμόζουν τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «δεν θα υπάρξουν περαιτέρω χρήματα».

Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Ντάνι Αλεξάντερ, δηλώνει σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο.

Ερωτηθείς αν το υπουργείο Οικονομίας της Βρετανίας προετοιμάζεται για μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε: «Πιστεύω ότι αυτή μοιάζει να είναι η λιγότερο πιθανή έκβαση της ελληνικής κατάστασης».

Υπογράμμισε ότι αυτό που μπορεί να κάνει «η Βρετανία, ως υπεύθυνος παγκόσμιος ηγέτης, είναι να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς, με τους Κινέζους και με άλλους, ώστε να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να αναλάβει τις ευθύνες της και να λύσει τα προβλήματα που έχει».

Ενδεικτικές του κλίματος είναι επίσης οι δηλώσεις του προέδρου του οικονομικού ινστιτούτου IfO του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος υποστήριξε δήλωσε πως «οι Έλληνες δεν έχουν καμία πιθανότητα να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους εντός της ευρωζώνης».

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wirtschaftswoche, ο Γερμανός οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες «θα πρέπει να μειώσουν στο μισό τους μισθούς και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την έξοδο από το ευρώ και υποτίμηση». Ο κ. Ζιν δεν θεωρεί πρόβλημα το γεγονός ότι δεν προβλέπεται νομικά η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη. «Όλα είναι από τεχνικής άποψης δυνατά και αυτό το έδειξε η απόσπαση της Τσεχίας από την Σλοβακία», παρατήρησε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν.

«Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην ευρωζώνη» εκτιμούν οι Γερμανοί

Την ίδια ώρα, δύο στους τρεις Γερμανούς εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Focus.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Έχει, κατά τη γνώμη σας, μέλλον η Ελλάδα στην ευρωζώνη», το 68% των 1.007 ερωτηθέντων απάντησαν «όχι» και το 27% «ναι».

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη, όταν η ελληνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να διεξάγει δημοψήφισμα σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας της χώρας.

Παράλληλα, το 71% των Γερμανών θέλει να ζητηθεί η γνώμη του σε περίπτωση που θα πρέπει να ληφθεί μία νέα σημαντική απόφαση στην ευρωζώνη, η οποία θα επλέκει και την Γερμανία, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Bild.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα