Γκ. Βεστερβέλε: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ

Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2011 11:08
UPD:13:24

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη τάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλε, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη αποχώρησή της θα δημιουργούσε κινδύνους για τη γερμανική οικονομία και την Ευρώπη.

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη τάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλε, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη αποχώρησή της θα δημιουργούσε κινδύνους για τη γερμανική οικονομία και την Ευρώπη.

Τις δηλώσεις αυτές φέρεται να τις έκανε στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι συνάδελφοι του κ. Βεστερβέλε στο κόμματων Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που μετέχει στη γερμανική κυβέρνηση, έχουν υπονοήσει ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή, ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ απορρίπτει τις φήμες περί διάλυσης της ευρωζώνης και τονίζει πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μπορεί να επιλυθεί μόνο αν οι κυβερνήσεις θέσουν υπό έλεγχο τους προϋπολογισμούς τους και όχι μέσω της στήριξης στην ΕΚΤ.

«Η κρίση που αφορά στα κρατικά δημοσιονομικά μεγέθη μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω μακρόπνοων μέτρων με στόχο την προσαρμογή των κρατικών προϋπολογισμών», αναφέρει ο Σταρκ σε κείμενο ομιλίας που θα εκφωνήσει σε συνέδριο στην Ελβετία.

«Με τη μόνιμη συνέχιση των μέτρων της ΕΚΤ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση», επισημαίνει. Γι' αυτό το λόγο, συμπληρώνει, θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών. Και αυτό μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με τον Γιούργκεν Σταρκ, μόνο μέσω της αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, ο Σταρκ, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ μέχρι το τέλος της χρονιάς, απορρίπτει τα περί διάλυσης της ευρωζώνης. «Μήπως η κρίση χρέους θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα ή ακόμη και την ύπαρξη του ευρώ», διερωτάται για να σημειώσει: «Σε αυτό απαντώ με ένα ξεκάθαρο "όχι"».

Πράξεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ζητεί από τις χώρες της ευρωζώνης και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν. «Η ευρωζώνη οφείλει να δείξει στον κόσμο ότι έχει την ικανότητα να στηρίξει το νόμισμά της και όχι μόνο να περιμένει τις εξελίξεις από την Αθήνα και τη Ρώμη», δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε το αντιπυρικό σύστημα. Είναι πολύ καλό να λέμε ότι έχουμε αντιπυρικό σύστημα, αλλά πρέπει να δείξουμε στον κόσμο με πειστικό τρόπο ότι υπάρχει και ότι διαθέτει ικανούς πόρους», υπογράμμισε αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Προειδοποίησε πως δεν καταγραφεί πρόοδος «αυτό θα συνεχίσει να έχει επιζήμιες συνέπειες για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, και της Βρετανίας».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε ότι το ενισχυμένο EFSF θα είναι εν μέρει λειτουργικό από το Δεκέμβριο, ωστόσο στο σύνολό του θα λειτουργήσει από τον Φεβρουάριο 2012.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι κρατήθηκαν στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της νομισματικής ένωσης και πραγματοποίησαν μεταξύ τους συνάντηση στις Βρυξέλλες χθες για τη διαχείριση της κρίσης χρέους.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα