Μείωση των τραπεζικών καταθέσεων τον Σεπτέμβριο

Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2011 19:25
UPD:19:26

Μείωση κατά 2,9% σημείωσαν οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση, μετά την αύξηση 0,8% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) υποχώρησε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 183,2 δισ. ευρώ από 188,7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου.

Από την αρχή του έτους, οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει κατά 12,6% ή 26,4 δις. ευρώ. Η υποχώρηση από τις αρχές του 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στη χώρα, είναι της τάξης των 49,8 δισ. ευρώ ή 21,3%.

Η απόσυρση των καταθέσεων επιδεινώνει τις συνθήκες ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πλέον στρέφονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους κυρίως στην Τράπεζα της Ελλάδος παρά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, το Σεπτέμβριο οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν από τον Μηχανισμό παροχής έκτακτης Ρευστότητας (ELA) 26,7 δισ. ευρώ. Ένα μήνα πριν, τον Αύγουστο, ο ίδιος μηχανισμός είχε ενισχύσει τις ελληνικές τράπεζες με 6,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΤτΕ, η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα υποχώρησε στα 77,76 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου από 93,09 δισ. τον Αύγουστο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα