Στην τελική ευθεία μπαίνει η προκήρυξη των διαγωνισμών για τις τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι όροι και προϋποθέσεις διενέργειας των διεθνών διαγωνισμών για την ανάδειξη ιδιωτών επενδυτών στις ΕΠΑ περιλαμβάνονται σε Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, με το ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών να είναι τουλάχιστον 35% της αξίας της αντίστοιχης ΕΠΑ.
O υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, για κάθε ΕΠΑ θα δημιουργηθούν 450-550 νέες θέσεις εργασίας (συνολικά περίπου 1500), με ένα σύνολο νέων επενδύσεων 156 εκατ. ευρώ και συνολική μείωση εκπομπών CO2 άνω των 1.300.000 τόνων.
Κάθε διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο στάδια. Αναφορικά με το πρώτο στάδιο που είναι η πρόσκληση για προεπιλογή, επισημαίνεται ότι ως προς τα κριτήρια κατά τη διαδικασία της προεπιλογής, θα ληφθούν υπόψη:
α. Η δυνατότητα αυτών που διαγωνίζονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν με την προσφορά τους, όπως η δυνατότητα αυτή προκύπτει από την οικονομική και χρηματοδοτική τους ικανότητα,
β. Η επιχειρηματική εμπειρία και τεχνική εξειδίκευση της ενδιαφερόμενης επιχείρησης αερίου στην κατασκευή, ανάπτυξη, λειτουργία, διαχείριση Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου και προμήθεια φυσικού αερίου σε τελικούς καταναλωτές και
γ. Η απαιτούμενη εμπειρία διαχείρισης και αποδοτικής και ασφαλούς λειτουργίας Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου.
Το δεύτερο στάδιο που είναι η πρόσκληση υποβολής προσφορών, θα διενεργηθεί σε τρεις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, οι προεπιλεγείσες επιχειρήσεις αερίου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν παρατηρήσεις επί των σχεδίων των συμβατικών τευχών. Κατά τη δεύτερη φάση, στην οποία οριστικοποιούνται τα συμβατικά τεύχη, υποβάλλεται μαζί με τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές δεσμευτικό πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο και αξιολογούνται οι δεσμευτικές προσφορές, και στην τρίτη φάση γίνεται η κατακύρωση του διαγωνισμού.
Στη σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών γίνεται με συντελεστή βαρύτητας έως 80%, ενώ η αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου με συντελεστή βαρύτητας τουλάχιστον 20%.
Επιπροσθέτως, οι ετήσιες ποσότητες φυσικού αερίου δεν δύνανται να υπερβαίνουν τις ανώτατες ποσότητες που έχουν προσδιορισθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή τα 165.000.000μ³ ανά έτος αναφορικά με την Ε.Π.Α Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, τα 130.000.000μ³ ανά έτος αναφορικά με την Ε.Π.Α Κεντρικής Μακεδονίας και τα 115.000.000μ³ ανά έτος αναφορικά με την Ε.Π.Α Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.