Νέα βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2002 19:03

Η πορεία του Xetra DAX τον τελευταίο μήνα

KATAKOΡΥΦΗ πτώση σημείωσαν στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πολλοί εκ των οποίων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα εξαετίας.

Αφορμή για νέες ρευστοποιήσεις αποτέλεσαν η σημαντική πτώση του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας Σικάγου, η προειδοποίηση της Wal Mart για τις πωλήσεις της το Σεπτέμβριο και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Μerrill Lynch αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές της προβλέψεις για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας και της οικονομίας της ευρωζώνης τόσο στο 2002 όσο και στο 2003, ενώ σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Αϊχελ, η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% στο επόμενο έτος. Σημειώνεται ότι οι αρχικές προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για ανάπτυξη κατά 2,5% στο 2003.

«Το ηθικό των επενδυτών βρίσκεται στο ναδίρ. Η άποψη που κυριαρχεί στην αγορά είναι ότι η οικονομία οδεύει προς νέα ύφεση», δήλωσε στο Bloomberg Television αναλυτής στη χρηματιστηριακή εταιρεία NatWest Stockbrokers.

Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη, οι οποίοι συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, παραδέχθηκαν ότι η προοπτική σύγκρουσης στον Κόλπο ωθεί σε υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ασκεί πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές και αποτρέπει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από δαπάνες.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας, δήλωσε ότι βασικό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές και η οποία έχει ενισχυθεί από την κρίση με το Ιράκ.

Ο κ. Γκαργκάνας σημείωσε ότι τα τελευταία ανησυχητικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ επηρεάζουν την Ευρώπη και την υπόλοιπη διεθνή αγορά, καθώς «από μόνη της η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάκαμψης και βασίζεται στην ανάκαμψη των ΗΠΑ».

Δήλωσε ωστόσο «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τόνισε ότι στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ύφεση αλλά «βραδεία ανάκαμψη». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης για τις ΗΠΑ 1% το τρέχον έτος και 2,3% το 2003, ενώ για την ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται στο 1% και 2,4%.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.721,8 μονάδες μειωμένος κατά 4,75%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.777,45 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 5,87%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX –περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης- υποχωρεί κατά 5,11% και βρίσκεται στις στις 2.769,7 μονάδες. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 έκλεισε στις 2.314,76 μονάδες μειωμένος κατά 5,25%.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι των ασφαλειών και των τραπεζών με τις μετοχές των εταιρειών ABN Amro και BNP Paribas να κλείνουν με απώλειες 10,65% και 9,65% αντιστοίχως.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μετά την προειδοποίηση της αμερικανικής Extreme Networks για την εμφάνιση ζημίας στο τρέχον οικονομικό τρίμηνο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η εν λόγω εταιρεία θα παρουσίαζε κέρδη. Η μετοχή της Siemens στη Φρανκφούρτη υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 6,9%.

Μεγαλύτερες απώλειες (12,04%) κατέγραψε η μετοχή της France Telecom. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe, η γαλλική κυβέρνηση εναντιώνεται στη χορήγηση κυβερνητικού δανείου προς τη France Telecom εξαιτίας των ανησυχιών πως μια τέτοια κίνηση ίσως θα «σκοντάψει» στην αντίθεση των ευρωπαϊκών αρχών θεμιτού ανταγωνισμού.

Η Γαλλίδα υπουργός Βιομηχανίας, Νικόλ Φοντέν, διευκρίνισε σε συνέντευξή της ότι η κυβέρνηση δεν αναμένεται να οριστικοποιήσει σχέδιο αναχρηματοδότησης προτού η France Telecom ορίσει νέο πρόεδρο στις 2 Οκτωβρίου. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Νόελ Φόρτζαρντ, τόνισε ότι δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής στο γαλλικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα