ΣΕΚΑΠ: Να απαγορευτεί η πώληση τσιγάρων σε νέους κάτω των 18

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2002 19:51

Να απαγορευτεί η πώληση τσιγάρων σε νέους κάτω των 18 ετών, πρότεινε ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ Αθαν. Παπαγεωργίου σε συνέντευξη Τύπου.

Αφού εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις απαγορεύσεις που προωθούνται ο κ. Παπαγεωργίου παρουσίασε στοιχεία που διαμορφώνουν μια διαφορετική εικόνα στην αγορά καπνού. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

- Στον Καναδά και την Φιλανδία απαγορεύτηκε η διαφήμιση των τσιγάρων. Αυξήθηκε το κάπνισμα.

- Στην Ολλανδία και τη Δανία επιτρέπεται η διαφήμιση των τσιγάρων και δεν δημιουργήθηκαν χώροι για μη καπνιστές. Το κάπνισμα μειώθηκε αισθητά.

- Στην Ιταλία υπήρξε καθολική απαγόρευση. Σχεδόν μηδενίστηκε η κατανάλωση ιταλικών τσιγάρων και κυριάρχησε στην αγορά το «Μάλμπορο».

- Στην Αυστραλία δεν υπήρξε καμμιά παρέμβαση. Απέδωσαν σημαντικά προγράμματα ενημέρωσης και μειώθηκε το κάπνισμα.

- Παρατηρείται μια στροφή προς τα φτηνά τσιγάρα, και κυρίως πακέτων με 25 τσιγάρα. Η αλλαγή προτίμησης αγγίζει το 10%.

Ο πρόεδρος της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ανέφερε ακόμη ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές στην αγορά, σε μια προσπάθεια για πιο ασφαλή τσιγάρα. Ερευνες τριών χρόνων για βιολογικό καπνό έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα και σύντομα θα υπάρχει το οικολογικό τσιγάρο. Δηλαδή, ένα τσιγάρο με βιολογικό φίλτρο δεύτερης γενιάς με καπνό από βιολογική παραγωγή.

Τέλος, από τις αρχές του χρόνου αλλάζει η σήμανση των τσιγάρων. Καταργούνται οι κατηγορίες των λάϊτ, σούπερ λάϊτ, ούλτρα λάϊτ κ.α.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα