Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου δικαίωσε απόλυτα όσους προέβλεπαν πως ο μήνας θα είναι ο χειρότερος του έτους για τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να «
«ξεφορτωθούν» μετοχικά χαρτοφυλάκια φοβούμενοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, των εταιρικών κερδών και για την απειλή νέου πολέμου στον Περσικό.
Οι επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πίεσαν τις μετοχικές τιμές όσο πιο χαμηλά μπορούσαν, ίσως ελπίζοντας ότι ξεκινώντας από πολύ χαμηλή βάση δημιουργούν τις συνθήκες για καλύτερες ημέρες τον Οκτώβριο.
Στη Wall Street οι μετοχικές τιμές κατέγραψαν μεγάλη πτώση με την αγορά να κινείται προς στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας, συνεχίζοντας την πτώση που ξεκίνησε στις αρχές του 2000. Αφορμή για τη χθεσινή πτωτική πορεία αποτέλεσαν τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ καθώς και οι άσχημες προοπτικές από το μεγαλύτερο όμιλο λιανικής στον κόσμο, τη Wal-Mart Stores. «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον ορίζοντα από την υποβάθμιση των εκτιμήσεων των αναλυτών. Οι επενδυτές παραμένουν στο περιθώριο υπό το φόβο αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ και των εταιρικών προειδοποιήσεων», αναφέρουν αναλυτές.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), απώλεσε συνολικά 109,52 μονάδες, ποσοστό 1,42%, φθάνοντας στις 7.591,93 μονάδες. Με πτώση 27,10 μονάδων, ποσοστό 2,26%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.172,06 μονάδες.
Στην Ευρώπη μόνο 25 από τις 300 επιλεγμένες μετοχές του πανευρωπαϊκού δείκτη κατέγραψαν άνοδο, με ισχυρά ονόματα όπως Munich Re, Vivendi Universal να παρουσιάζουν απώλειες με διψήφια νούμερα.
Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων τίτλων έκλεισαν με πτώση 4,8% και 5,9% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να χάνει το 14,4% της αξίας του στο τρίτο τρίμηνο και συνολικά το 46,6% από την αρχή του έτους. Ο δεύτερος υποχώρησε κατά 18,6% στο τρίτο τρίμηνο.
Στο Λονδίνο ο δείκτης των 100 μετοχών έκλεισε με πτώση 4,8%, χάνοντας συνολικά το 12% της αξίας του στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ενώ στο Παρίσι οι μηνιαίες απώλειες άγγιξαν το 17%.
Εμπειρογνώμονες της αγοράς κάνουν λόγο για δυσοίωνο μέλλον, καθώς δεν ελπίζουν σε θεαματική βελτίωση τόσο της οικονομίας όσο και των εταιρικών κερδών σύντομα.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ