Πιέσεις Ομπάμα για ταχύτερη ανατίμηση του γιουάν

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011 06:46
UPD:07:35

Νέες πιέσεις προς την Κίνα για την ανατίμηση του νομίσματός της άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας πως η κυβέρνησή του θα πιέσει το Πεκίνο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά το διμερές και διεθνές εμπόριο.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε όπως η Κίνα πρέπει να ενεργεί με τους ίδιους κανόνες όπως και όλοι οι άλλοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Κίνα να αναγνωρίσει ότι είναι πλέον μια μεγάλη οικονομία και να αρχίσει να επιδεικνύει μεγαλύτερη υπευθυνότητα ως προς το νόμισμά της.

Η Κίνα χρειάζεται «να αντιληφθεί ότι ο ρόλος της σήμερα είναι διαφορετικός απ΄ό,τι μπορεί να ήταν πριν από 20 ή 30 χρόνια όταν, δεν πείραζε ιδιαίτερα αν παραβίαζε κάποιους κανόνες, (γιατί) δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσεL «Τώρα έχουν μεγαλώσει. Θα πρέπει να αρχίσουν να βοηθούν στη διαχείριση αυτής της διαδικασίας κατά τρόπο υπεύθυνο».

Όπως ανέφερε, οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν πως το νόμισμα της Κίνας είναι υποτιμημένο κατά 20-25%. Παρότι σημείωσε ότι η αξία του κινεζικού νομίσματος έχει αυξηθεί φέτος, υποστήριξε ότι πρέπει να ανατιμηθεί περαιτέρω και ταχύτερα.

Ο Ομπάμα και ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο είχαν συνομιλίες στη διάρκεια του φόρουμ το Σαββατοκύριακο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα