Πτώση στη Wall Street

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011 23:32
UPD:17/11/2011 00:31

Με πτώση έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές εστίασαν την τελευταία ώρα των συναλλαγών σε έκθεση του οίκου Fitch, που επισημαίνει πως η αξιολόγηση των αμερικανικών τραπεζών μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, αν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν επιλυθεί εγκαίρως.

Ετσι, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,6%, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,7% και ο the Nasdaq σημείωσε πτώση 1,7%.

Όπως ήταν φυσικό, βουτιά σημείωσαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Goldman Sachs, Morgan Stanley και Jefferies (JEF) αναδείχθηκαν σε αρνητικούς πρωταγωνιστές, εν μέσω φημών ότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε ευρωπαϊκό χρέος.

Υποβάθμιση γερμανικών τραπεζών

Νωρίτερα, η Moody's υποβάθμισε 12 γερμανικές τράπεζες, με το αιτιολογικό ότι είναι μικρές οι πιθανότητες στήριξής τους από τη γερμανική κυβέρνηση, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο χρειαστεί.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Το απόγευμα, με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ελλάδα με τη συγκρότηση νέων κυβερνήσεων να καθησυχάζουν κάπως τους επενδυτές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε αμετάβλητος στις 970,60 μονάδες. Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, εν μέσω ανησυχιών ότι ενδεχόμενη επιβραδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη θα μπορούσε να πλήξει τη ζήτηση για οχήματα. Πτώση σημείωσε και ο κλάδος των τραπεζών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα λόγω της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Ωστόσο, ο κλάδος της Υγείας κατέγραψε κέρδη 0,3%.

Πάντως, οι επενδυτές δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από τη διαρκή άνοδο του κόστους δανεισμού για οικονομίες του πυρήνα της Ευρωζώνης, εξαιρουμένης της Γερμανίας.

Πάνω από το 7% διαμορφώθηκαν και πάλι οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων, ενώ αύξηση σημείωσαν και οι αποδόσεις των γαλλικών, ολλανδικών και αυστριακών ομολόγων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα