«Θανάσιμο αμάρτημα η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ»

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 17:42
UPD:17:44

«Θανάσιμο αμάρτημα» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της επιτροπής συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, τη διεύρυνση της αγοράς κρατικών ομολόγων με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Η παγκόσμια ιστορία, όχι μόνο η γερμανική, έχει δείξει ότι η νομισματοποίηση (monetarization) του δημόσιου χρέους αποτελεί ένα από τα πλέον θανάσιμα αμαρτήματα που μπορεί να διαπράξει μια κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο Γουόλφγκανγκ Φραντς στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter».

«Με αυτόν τον τρόπο [η ΕΚΤ] δεν θα χάσει μόνο την ανεξαρτησία της αλλά, επιπλέον, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή του πληθωρισμού», τόνισε.

Η άποψη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση ενός άλλου μέλους της ίδιας επιτροπής, του Πίτερ Βόφινγκερ, ο οποίος δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι ήρθε η ώρα η κεντρική τράπεζα να αναλάβει δράση και να αποτελέσει τον δανειστή έσχατης ανάγκης προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η γερμανική κυβέρνηση, πάντως, αντιτίθενται σθεναρά στην ιδέα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας από την πλευρά της ΕΚΤ. Την Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι δεν είναι στο χέρι της ΕΚΤ να δώσει λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα