Ιρλανδία: Κατάργηση 23.500 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 22:24
UPD:22:30

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι δήλωσε ότι «υπάρχει η πραγματικότητα της σημαντικής έλλειψης χρηματοδότησης για το κράτος κι αυτή φέρνει την κυβέρνηση προ της ανάγκης να μοιραστεί το βάρος αλλά και να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν εδώ και καιρό».

Την κατάργηση 23.500 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και την αναδιοργάνωση κρατικών υπηρεσιών με στόχο την εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ κατ' έτος έως το 2015, ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση.

Παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου μεταρρύθμισης του Δημοσίου τομέα, στο πλαίσιο των περικοπών που περιλαμβάνονται στους όρους της συμφωνίας δανεισμού της Ιρλανδίας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, κυβερνητικοί υπουργοί ανακοίνωσαν επίσης ότι θα τερματιστεί ένα αποτυχημένο πρόγραμμα αποκέντρωσης και θα μειωθούν οι άδειες για ορισμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών.

«Υπάρχει η πραγματικότητα της σημαντικής έλλειψης χρηματοδότησης για το κράτος κι αυτή φέρνει την κυβέρνηση προ της ανάγκης να μοιραστεί το βάρος αλλά και να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν εδώ και καιρό», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι.

Ο αριθμός των θέσεων που καταργούνται είναι μικρότερος από αυτόν των 25.000 που είχε προταθεί το Φεβρουάριο. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρύθμισης Μπρένταν Χάουλιν, επικεφαλής του υπουργείου που κατήρτισε το σχέδιο, ως το 2015, η εξοικονόμηση των δαπανών λόγω των περικοπών των μισθών μετά το «σκάσιμο της φούσκας» των ακινήτων το 2008 θα είναι 2,5 δισ. ευρώ κατ' έτος. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, έως τα τέλη του έτους θα εφαρμοστεί μια διαδικασία «εξορθολογισμού» σε 48 κρατικούς οργανισμούς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα