Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας για το 2012 εφόσον εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2012 στη Βουλή.
«Ενώ κάθε προϋπολογισμός συνοδεύεται από νέο φορολογικό νόμο που επιβάλει μέτρα εισπρακτικά, εδώ αυτά έχουν προηγηθεί. Δεν πρόκειται να ακολουθήσει ένας νόμος με τον οποίο να επιβληθούν νέες περικοπές στις αποδοχές και τις συντάξεις, νέοι φόρο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν θα χρειαστούν τέτοια μέτρα τα οποία μειώνουν το εισόδημα των πολιτών, εφόσον εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε ψηφίσει και τα οποία είναι ήδη σκληρά, βαριά, δύσκολα».
Ο υπουργός Οικονομικών εστίασε στο συναινετικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, σημειώνοντας πως πρόκειται για την πρώτη πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης. «Η κατάθεση αυτού του συναινετικού προϋπολογισμού και η υπερψήφισή του από τα 4/5 των βουλευτών σημαίνει κάτι για την εθνική μας ενότητα, η οποία πρέπει επειγόντως αναστηλωθεί προκειμένου να κάνουμε αποτελεσματική διαπραγμάτευση...Ελπίζω ο πολίτης να επωφεληθεί από το γεγονός ότι διαμορφώθηκε η αναγκαία συναίνεση», τόνισε μεταξύ άλλων.
Αφού υπογράμμισε το εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος αλλά, όπως είπε, συνοδεύεται από καλούς οιωνούς από την εσωτερική συναίνεση που διαμορφώνεται.
Επισήμανε ακόμη ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα που είναι βασικός στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, και μείωση του δημόσιου χρέους. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ το 2012, με την επισήμανση όμως ότι η διαδρομή είναι μεγάλη και δυσκολη, και για προϋπολογισμό μείωσης του δημοσίου χρέους, καθώς όπως σημείωσε, μέχρι τώρα οι προϋπολογισμοί ήταν αύξησης του δημοσίου χρέους, κάνοντας μάλιστα λόγο για κρυφά ή λανθάνοντα ελλείμματα.
Τώρα όμως, επεσήμανε, χάρη στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, χάρη στο νέο μοντέλο συμμετοχής των ιδιωτών, χάρη στη μείωση κατά περίπου 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του δημοσίου χρέους, έχουμε αντιστροφή της τάσης: το χρέος μειώνεται ήδη από φέτος, εάν εφαρμοστεί όλο το μοντέλο πλήρως, κατά 43 περίπου δισ. ευρώ, προκειμένου να φτάσουμε στον πλήρη μας στόχο το 2020, για να προσθέσει ότι το όφελος δεν είναι θεωρητικό, αλλά υπάρχει στο κόστος εξυπηρέτησης, στους τόκους. Όπως είπε, εάν εφαρμοστεί πλήρως το PSI, οι τόκοι θα είναι το 2012 λιγότεροι κατά 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2011 και θα είναι λιγότεροι από τους τόκους που θα πληρώναμε το 2012 χωρίς PSI κατά 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αρα, συμπλήρωσε, το πραγματικό όφελος σε ταμειακή βάση από την πλήρη εφαρμογή του νέου μοντέλου συμμετοχής των ιδιωτών στη βιωσιμότητα του χρέους, είναι 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Το PSI δεν επηρεάζει το πρωτογενές πλεόνασμα»
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), οι διαβουλεύσεις για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη, διευκρίνισε ότι επηρεάζει το μέγεθος του χρέους, αλλά όχι το πρωτογενές πλεόνασμα.
Στόχος, είπε, είναι να επιτευχθεί στο 100% και υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τις ελληνικές και τις ξένες τράπεζες, ενώ επανέλαβε ότι η ανταλλαγή πρέπει να είναι εθελοντική.
«Δεν θα υπάρξουν διαφορετικά μοντέλα για τις ελληνικές και τις ξένες τράπεζες, αλλά πιθανόν ένα, δύο ή τρία μοντέλα, παραλλαγές και όλοι θα μπορούν να επιλέξουν την παραλλαγή που τους καλύπτει», είπε ο ΥΠΟΙΚ και διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι πολλαπλά εγγυημένες.
Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να πληροφορηθεί εάν στο "κούρεμα" των ομολόγων θα περιληφθούν και οι ιδιώτες προμηθευτές στο χώρο της Υγείας που έχουν πληρωθεί με ελληνικά ομόλογα, για του απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών ότι σε περίπτωση που οι ιδιώτες έχουν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στα χέρια τους, τότε δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης, αλλά έχουν κατατεθεί στις τράπεζες, τότε, διευκρίνισε, θα ισχύσει η προβλεπόμενη για όλους διαδικασία.
Εμφαση στην ενεργοποίηση αναπτυξιακών εργαλείων
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο ΥΠΟΙΚ στην ενεργοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η χώρα. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως προοπτική υπάρχει αν ενεργοποιηθούν οι πόροι και οι μηχανισμοί του ΕΣΠΑ, της ΕΤΕπ και του ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ. Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τα αναπτυξιακά εργαλεία, τόνισε και στο σημείο αυτό ενημέρωσε πως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από 6,8 δισ. ευρώ θα αυξηθεί κατά 11,5% στα 7,7 δισ.
Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου οι υπουργοί Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος πρότειναν να το θέμα, τη συγκρότηση διυπουργικών επιτροπών, εκ των οποίων μία για την επίσπευση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με στόχο να εκταμιευτούν άμεσα οι κοινοτικοί πόροι. Στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο να θέσει κατά την προσεχή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ζήτημα επίσπευσης της εφαρμογής της συμφωνίας για την χρηματοδότηση κατά 95% από κοινοτικά κονδύλια των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί.
Στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας
Στην Αθήνα βρίσκονται εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής της τρόικας και, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός, σήμερα θα έχουν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο και τον ίδιο. Θα ακολουθήσουν από αύριο συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Οι συζητήσεις», διευκρίνισε, «δεν θα αφορούν τεχνικές λεπτομέρειες αλλά θα δούμε το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε».
Διακανονισμός δανείων όσων θίγονται από το μισθολόγιο
Εξάλλου, ο Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε την κατάθεση, τις επόμενες ημέρες, νομοσχεδίου διακανονισμού στεγαστικών δανείων όσων πολιτών θίγονται από το ενιαίο μισθολόγιο και το βαθμολόγιο.
«Ικανοποιητική η ροή εξόφλησης των λογαριασμών ΔΕΗ»
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με θέμα του ειδικού τέλους ακινήτων επανέλαβε ότι η ροή εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων λογαριασμών χωρίς το τέλος.
Σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε την Πέμπτη το ΥΠΟΙΚ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2093362 , ο κ. Βενιζέλος απέδωσε τα λάθη και τις αδικίες που όπως είπε, παρατηρούνται, στο γεγονός ότι οι δήμοι δεν είχαν τακτοποιημένα και διαφανή αρχεία. Καταγράφουμε αδικίες και παραλογισμούς και τώρα μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες ώστε όλα να είναι πιο διαφανή, πιο δίκαια πιο λογικά. Όπου υπάρχουν λάθη θα διορθωθούν, θα γίνουν συμψηφισμοί, διαβεβαίωσε.
Κανείς δεν θέλει να είναι φτωχός και άρρωστος, δεν υπάρχουν κακοί και ανάλγητοι, ούτε λιγότερο ή περισσότερο ευαίσθητοι, αλλά πρέπει να σώσουμε τη χώρα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, υπογράμμισε για την αναγκαιότητα του μέτρου.
Το θέμα δεν είναι να κόβουμε το ρεύμα, το θέμα είναι να πείσουμε τον κόσμο για τα οφέλη από το συγκεκριμένα μηχανισμό, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.
Όλοι πρέπει να είμαστε συνεπείς και κανείς δεν πρέπει να κάνει τον καλό τζάμπα, δήλωσε χαρακτηριστικά για τη στάση ορισμένων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2093938 .