Απάντηση ΥΠΟΙΚ στις αντιδράσεις για το τέλος ακινήτων

Οδηγίες για τις αιτήσεις εξαίρεσης
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 13:23
UPD:18:41

Η ροή εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων λογαριασμών χωρίς το τέλος, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τον Προϋπολογισμό, σε ερώτηση για το θέμα του ειδικού τέλους ακινήτων.

Η ροή εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων λογαριασμών χωρίς το τέλος, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τον Προϋπολογισμό, σε ερώτηση για το θέμα του ειδικού τέλους ακινήτων.

Σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε την Πέμπτη το ΥΠΟΙΚ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2093362 , ο κ. Βενιζέλος απέδωσε τα λάθη και τις αδικίες που όπως είπε, παρατηρούνται, στο γεγονός ότι οι δήμοι δεν είχαν τακτοποιημένα και διαφανή αρχεία.

«Καταγράφουμε αδικίες και παραλογισμούς και τώρα μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες ώστε όλα να είναι πιο διαφανή, πιο δίκαια πιο λογικά. Όπου υπάρχουν λάθη θα διορθωθούν, θα γίνουν συμψηφισμοί», διαβεβαίωσε. Κανείς δεν θέλει να είναι φτωχός και άρρωστος, δεν υπάρχουν κακοί και ανάλγητοι, ούτε λιγότερο ή περισσότερο ευαίσθητοι, αλλά πρέπει να σώσουμε τη χώρα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, υπογράμμισε για την αναγκαιότητα του μέτρου.

Το θέμα δεν είναι να κόβουμε το ρεύμα, το θέμα είναι να πείσουμε τον κόσμο για τα οφέλη από το συγκεκριμένα μηχανισμό, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Όλοι πρέπει να είμαστε συνεπείς και κανείς δεν πρέπει να κάνει τον καλό τζάμπα, δήλωσε χαρακτηριστικά για τη στάση ορισμένων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα 25 δήμοι σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι δέκα στην Αττική, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο της καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων. Ορισμένοι μάλιστα, όπως ο δήμος Νέας Ιωνίας, ο πρώτος δήμος που κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση, οργανώνουν «ανυπακοή στο χαράτσι», μαζική άρνηση πληρωμής, ενώ δηλώνουν ότι όπου το ρεύμα κόβεται θα γίνεται άμεσα επανασύνδεση. Αλλοι, όπως ο δήμος Μαρκόπουλου - Μεσογαίας, ακολουθούν πιο μετριοπαθή στάση με κύριο αίτημα να μην κοπεί το ρεύμα, εν αναμονή και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ θα προβεί σε επανασύνδεση του ρεύματος σε φτωχούς κατοίκους της περιοχής.

«Οι αυτοδιοικητικοί έχουμε υπεύθυνη στάση. Δεν προτρέπουμε τους πολίτες να μην πληρώσουν το τέλος, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ευαίσθητες οικονομικά ομάδες που δεν έχουν την αντικειμενική δυνατότητα να το πληρώσουν», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης.

«O νόμος θα ακυρωθεί στην πράξη», υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, και όπως αναφέρει, ήδη έχουν συσσωρευτεί χρέη 856 εκατομμυρίων ευρώ. «Με το χαράτσι αυτό το κονδύλι θα εκτιναχθεί. Πέρυσι», πρόσθεσε, «είχαμε 1.156.000 εντολές διακοπής ρεύματος σε λογαριασμούς που έμειναν για δεύτερη φορά απλήρωτοι. Από τις 250.000 που εκτελέστηκαν, μόνο οι 150.000 κατάφεραν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, με αποτέλεσμα 100.000 να μην έχουν κάνει ακόμα επανασύνδεση και να ζουν χωρίς ρεύμα».

Από την πλευρά του ο ΛΑ.Ο.Σ., δια του εκπροσώπου του Κ. Αϊβαλιώτη, πρότείνει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος για τα ακίνητα πάνω από 120 τ.μ. και να υπάρξει επανεξέταση του μέτρου για τα ακίνητα κάτω από 120 τ.μ..

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΣΥΝ με αφορμή τη θέση που διατυπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη για το θέμα του τέλους ακινήτων στο γραφείο του κ. Βενιζέλου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2093362 σχετικά με την προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας http://www.naftemporiki.gr/localnews/story.asp?id=2093170 .

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η εν λόγω διάταξη κρίθηκε πως έχει εκδοθεί καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, και μάλιστα προανήγγειλε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες «προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες».

«Η πρωτοφανής ωμή παρέμβαση του αντιπροέδρου της μνημονιακής συμμαχικής κυβέρνησης, που εκδηλώθηκε σε υπηρεσιακή σύσκεψη, παρουσία της ηγεσίας της ΚΕΔΕ, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και δημιουργεί προηγούμενο προκλητικής κατάργησης της θεμελιώδους αρχής της διάκρισης των εξουσιών, όταν όργανο της εκτελεστικής εξουσίας "γνωμοδοτεί" για δικαστική κρίση», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις Δικηγόρων του ΣΥΝ.

Στο ίδιο ύφος κατηγορούν τον κ. Βενιζέλο ότι «καταλύει το κράτος δικαίου και επεμβαίνει απροκάλυπτα στα δικαιοδοτικά όργανα όταν προαναγγέλλει ότι το Νομικό Συμβούλιο του κράτους "θα αποφασίσει" ότι ο ανεξάρτητος δικαστής είναι "αναρμόδιος" να κρίνει».

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του ΣΥΝ, η υπόθεση αυτή, πρέπει να βρει απέναντι της σύσσωμο το Νομικό κόσμο, καθώς όπως εκτιμούν, ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία.

Ανάλογη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για απάνθρωπο εκβιασμό της κυβέρνησης προς τις λαϊκές οικογένειες. Το πόσο εξωφρενικός είναι ο κυβερνητικός εκβιασμός, τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι χαρακτηρίζει τα δικαστήρια που δικάζουν με τους δικούς της νόμους, αναρμόδια να κρίνουν τη νομιμότητα διακοπής του ρεύματος.

«Το ηλεκτρικό ρεύμα», προσθέτει, «είναι κοινωνικό αγαθό και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να το εξασφαλίζει σε όλες τις λαϊκές οικογένειες ακόμα και σ’ αυτές που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, λόγω της ανεργίας και της φτώχειας. Η απειλή ότι θα κόψει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώσουν το εξοντωτικό χαράτσι είναι καθ’ όλα παράνομη και αντιδραστική».

Παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών στη λειτουργία της Δικαιοσύνης κατήγγειλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος, επικρίνοντας τους χειρισμούς του στο θέμα που ανέκυψε με τη δικαστική απόφαση για απαγόρευση διακοπής της ηλεκτροδότησης ακινήτου, οι ιδιοκτήτες του οποίου κάνουν λόγο για λάθη και ως εκ τούτου διόγκωση του ύψους του τέλους ακινήτων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2094119 .

Έντονο προβληματισμό για την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, εκφράζει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το ΔΣΘ, η εν λόγω προσωρινή διαταγή αποτελεί μια πρωτοποριακή ενέργεια του Έλληνα δικαστή και εκφράζει «την ανάγκη προστασίας των πολιτών από τις αυθαίρετες φοροεπιδρομές του κράτους, που προσβάλλουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους». Αντίστοιχα, ο Σύλλογος θεωρεί ότι η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ «υπερβαίνει το θεσμικό του ρόλο ως οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας και παρεμβαίνει στη λειτουργία της ανεξάρτητης, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δικαστικής εξουσίας, επιχειρώντας αντισυνταγματικά και παράνομα να «ορίσει» το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ως το αρμόδιο όργανο για την ερμηνεία και την εφαρμογή των νόμων του κράτους, υποκαθιστώντας τα μόνα αρμόδια για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ελληνικά δικαστήρια».

Κατά το ΔΣΘ, είναι προφανής η πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας να χειραγωγήσει τους ανεξάρτητους Έλληνες δικαστές, ώστε να αποτρέψει τη δικαστική ανατροπή κοινωνικά άδικων και ανάλγητων μέτρων, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, «ανεξάρτητα από την αναγνωριζόμενη ανάγκη του κράτους να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά του προβλήματα, θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο το αυτονόητο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να απευθύνεται ελεύθερα στην ελληνική Δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων του».

Οδηγίες για αιτήσεις εξαίρεσης

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, υπενθυμίζει ότι μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου συνεχίζεται η λειτουργία της υπηρεσίας υποβολής αίτησης εξαίρεσης από το τέλος, εξυπηρετώντας πλέον και εκπρόθεσμες αιτήσεις για δικαιούχους καταβολής μειωμένου τέλους (0,5€/τμ), καθώς και τους δικαιούχους απαλλαγής.

Μετά τη λήξη της πρώτης φάσης υποβολής αιτήσεων στις 2 Οκτωβρίου 2011, η υπηρεσία απευθύνεται σε όλους όσοι δεν υπέβαλαν έγκαιρα αίτηση, ή υπέβαλαν αίτηση με λανθασμένα στοιχεία, δηλαδή έστειλαν μηνύματα που δεν ανταποκρίνονταν στον προδιαγεγραμμένο τρόπο αποστολής ή περιείχαν λανθασμένο ΑΦΜ ή αριθμό παροχής.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην υπηρεσία για το οικονομικό έτος 2011 με την αποστολή ενός σύντομου μηνύματος (SMS) στον αριθμό 54160. Το μήνυμα πρέπει να αναγράφει τα γράμματα ETA, κενό, τον ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) αυτού που δικαιούται την απαλλαγή, κενό και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ. Το κόστος του μηνύματος είναι 0,1107 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το κόστος του μηνύματος αίτησης καλύπτει πλήρως το κόστος της αποστολής όλων των απαντητικών μηνυμάτων και ότι ο φορολογούμενος δεν έχει καμία επιπλέον επιβάρυνση για τη χρήση της υπηρεσίας. Η υπηρεσία χρησιμοποιείται αντίστοιχα και για τους άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι ιδιοκτήτες που θα καταβάλουν μειωμένο τέλος (0,5€/τμ) είναι πολύτεκνοι (τέσσερα παιδιά και άνω) με εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ καθώς και αυτοί που οι ίδιοι, ή άτομα που προστατεύουν, είναι ολικώς τυφλοί ή με βαριές κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%.

Επίσης, απαλλάσσονται από το τέλος άνεργοι ιδιοκτήτες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ή στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής εργασίας, ή στο λογαριασμό ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων ή τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Όπως διευκρινίζεται, πρέπει να είναι μακροχρόνια άνεργοι ή να έχουν επιδοτηθεί για τουλάχιστον έξι από τους δώδεκα τελευταίους μήνες.

Για όσους υποβάλλουν την εκπρόθεσμη αίτησή τους μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2011 (λήξη της υπηρεσίας), και εφόσον αυτή γίνει δεκτή, η απαλλαγή ή η έκπτωση θα συμψηφιστεί στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ μετά την έγκριση της αίτησης, ενώ η ενημέρωση του δικαιούχου ιδιοκτήτη για το αποτέλεσμα της αίτησής του θα πραγματοποιείται μέσω αποστολής απαντητικού μηνύματος. Δικαιούχοι της απαλλαγής ή της έκπτωσης για τους οποίους δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση ή στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία.

Στοχοποίηση των πολυτέκνων καταγγέλλει η ΝΔ

Στο μεταξύ, «αντικοινωνική και απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ. Ν. Νικολόπουλος, τη διαδικασία στην οποία υποβάλλονται οι πολύτεκνοι με αφορμή τη ρύθμιση για το τέλος ακινήτων.

Όπως εξηγεί ο βουλευτής, το υπουργείο Οικονομικών καλεί σήμερα τους πολύτεκνους που απαλλάσσονται, να πληρώσουν το χαράτσι των ακινήτων μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και στη συνέχεια να αιτηθούν εξαίρεση και να τους επιστραφούν τα χρήματα.

«Η διαχείριση ακόμη και επώδυνων μέτρων έχει περιθώρια κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης και αυτά πρέπει να τα εξαντλήσει το υπουργείο Οικονομικών. Η μεταβατική κυβέρνηση ειδικού σκοπού δεν μπορεί να καλύπτει και να συνεχίζει τις αντικοινωνικές πρακτικές της διετίας», επισημαίνει και καλεί το ΥΠΟΙΚ να ανακαλέσει τη ρύθμιση.

«Οι πολύτεκνοι μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των περικοπών και δραματικών μειώσεων των εισοδημάτων δικαιούνται και απαιτούν αξιοπρέπεια. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους τη στερεί», καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα