Γ. Νικητιάδης: Ρεαλιστικός στόχος οι αφίξεις 25 εκατ. τουριστών ετησίως

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 16:05

Ώθηση στις τουριστικές αφίξεις θα δώσει η άρση του καμποτάζ που αναμένεται μέχρι το τέλος του 2011 ή τις αρχές 2012, όπως εκτίμησε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γεώργιος Νικητιάδης, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα μπορούσε να υποδέχεται σε μια τετραετία από σήμερα περίπου 20-25 εκατ. τουρίστες ετησίως.

O υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γεώργιος Νικητιάδης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Philoxenia, ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε ότι η κρουαζιέρα είναι ίσως «η επόμενη μεγάλη πρόκληση» για τον ελληνικό τουρισμό. «Αν κάνουμε ό,τι πρέπει, όπως 25-30 μεγάλες προβλήτες ανά την Ελλάδα για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, η κρουαζιέρα μπορεί να προσθέσει 4% στο ΑΕΠ», παρατήρησε. Όπως είπε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, μόνο η εταιρεία κρουαζιέρας Royal Caribbean θα μπορούσε να φέρει 750.000 επιβάτες στο Ηράκλειο, σε μια τριετία, αν προχωρούσε η άρση του καμποτάζ.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πάντως ότι το ζήτημα της πλήρους άρσης του καμποτάζ ανήκει στην αρμοδιότητα του νέου υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα ναυτιλίας, Αδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη, το 2011 εξελίχθηκε τελικά στην καλύτερη τουριστική χρονιά της ιστορίας της Ελλάδας, με τον τουρισμό να προσθέτει στο ΑΕΠ 1,5%, με μόλις το 1/3 των δαπανών προβολής, σε σχέση με το 2009.

Εκτίμησε παράλληλα ότι και το 2012 θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ θετικά, δεδομένου, όπως εξήγησε, ότι η καλή πορεία του 2011 δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της πτώσης των τουριστικών αγορών της Β. Αφρικής (κυρίως Αίγυπτου και Τυνησίας), από τις οποίες η Ελλάδα δεν πήρε τελικά τόσο σημαντικό μερίδιο.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ρωσίας, η οποία, όπως είπε, είναι «χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης προσέγγισης αγοράς». Χάρη σε ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, όπως επισήμανε, ο τουρισμός προς Ελλάδα αυξήθηκε από 170.000 άτομα το 2009 σε 370.000 το 2010 και 650.000 φέτος, με προοπτική να φτάσει εύκολα το 1 εκατ. το 2012, αν η τάση συνεχιστεί. Προανήγγειλε μάλιστα ότι ετοιμάζεται συμφωνία με Ρώσους τουριστικούς πράκτορες, ώστε να λειτουργούν οι ίδιοι ως visa centers για τους τουρίστες, που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το τέλος ακινήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις, σημείωσε ότι λόγω οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πληρώσουμε όλοι. Για τη διεκδικούμενη -από πλευράς των φορέων του τουρισμού- μείωση του σπατόσημου παραδέχτηκε τέλος ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, προσθέτοντας ότι «ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους φορείς για να βρεθούν λύσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα