Κρ. Λαγκάρντ: Να μην αφήσουμε την Ευρώπη να κατρακυλήσει

Προειδοποίηση από Moody's για την αξιολόγηση της Γαλλίας
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 08:42
UPD:11:29

Εκκληση να μην αφεθεί η Ευρώπη να «κατρακυλήσει» απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πως αν συμβεί αυτό θα υπάρξουν σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις για άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των ΗΠΑ.

Εκκληση να μην αφεθεί η Ευρώπη να «κατρακυλήσει» απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πως αν συμβεί αυτό θα υπάρξουν σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις για άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των ΗΠΑ.

Μιλώντας στην εκπομπή «60 minutes» του τηλεοπτικού δικτύου CBS, η κ. Λαγκάρντ στάθηκε ιδιαίτερα στη διασύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην αμερικανική και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι το 20% των αμερικανικών εξαγωγών έχει προορισμό την Ευρώπη, ότι υπάρχει μια ισχυρή διασύνδεση ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και ότι υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι σε αμερικανικές επιχειρήσεις και πολλοί αμερικανοί εργαζόμενοι σε ευρωπαϊκές.

Οι Αμερικανοί πολιτικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πιθανότητα να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΔΝΤ για χρηματοδότηση των κρατών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Αρθρο του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς κανόνες στις ΗΠΑ, απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν δάνεια του ΔΝΤ «των οποίων η αποπληρωμή στο ακέραιο είναι αδύνατη».

Απαντώντας σε αυτές τις ανησυχίες, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε: «Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά. Και το κάνουμε με τους κανόνες και τα διαθέσιμα κεφάλαια, τα οποία θα αποπληρωθούν. Με άλλα λόγια, λέμε σε μια χώρα: θα σας δανείσουμε χρήματα, θα σας στηρίξουμε, θα σας βοηθήσουμε να βγείτε από αυτήν την κρίση, αλλά θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να διευθετήσετε τα προβλήματά σας».

Ερωτηθείσα πως βλέπει την οικονομική κρίση διεθνώς, χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ σοβαρή και πρωτόγνωρη. «Είναι η συνέχεια του 2008. Πρέπει να το πούμε. Είναι η ίδια διαδικασία που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας», ανέφερε.

Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξη εκτιμώντας ότι «οι χώρες θα καταλάβουν ότι μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων».

Όμως, σε αντίθετη περίπτωση, προέβλεψε πως οι επιπτώσεις θα είναι ανησυχητικές: «ελάχιστη ανάπτυξη, αυξημένη ανεργία, πιθανόν κοινωνικά προβλήματα και αγορές σε απόλυτη αναταραχή».

«Καμιά φορά η αλήθεια δεν είναι ευχάριστη όταν έχει να κάνει με το χρέος, τη μείωση του ελλείμματος και όλα τα υπόλοιπα», κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Moody's: Προειδοποίηση για την αξιολόγηση της Γαλλίας

Εν τω μεταξύ, η Moody's προειδοποιεί ότι η πρόσφατη αύξηση στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Γαλλίας και οι ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

«Το επίμονα υψηλό κόστος δανεισμού για μια παρατεταμένη περίοδο θα μπορούσε να διογκώσει τις δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση εν μέσω επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, με αρνητικές επιπτώσεις για την πιστοληπτική ικανότητα», δήλωσε ανώτατο στέλεχος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα