Επί «ξυρού ακμής» κινείται, σύμφωνα με τη ΝΔ, ο προϋπολογισμός του 2012, καθώς, όπως αναφέρει, στηρίζεται σε υπεραισιόδοξες παραδοχές, που η ενδεχόμενη αστοχία σε κάποια απ’ αυτές, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αναγκαστική αναθεώρηση του με επώδυνες συνέπειες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Βρούτση, ο προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα μετεξέλιξης των δύο προηγούμενων προϋπολογισμών -του 2010 και 2011- που είχαν «άδοξη κατάληξη» όχι μόνο λόγω του πλήρους εκτροχιασμού τους, αλλά και γιατί κυρίως οδήγησαν την οικονομία -με τα μέτρα που περιείχαν- σε τέλμα και την κοινωνία σε απόγνωση.
Υποστηρίζει ακόμη ότι είναι προϋπολογισμός του «αναπόφευκτου», καθώς τα μέτρα που τον συνοδεύουν έχουν ήδη ψηφιστεί και περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, στον Εφαρμοστικό, στο πολυνομοσχέδιο, καθώς και σε άλλους νόμους.
Επιπλέον, όπως σημειώνει, θέτει «μη αμφισβητήσιμους» στόχους, καθώς η προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή με πρωτογενές πλεόνασμα, μείωση ελλείμματος και μείωση του δημόσιου χρέους, είναι στόχοι που δεν μπορούν να βρουν κανέναν αντίθετο και συνεπώς πρέπει να επιδιωχθεί η στήριξη τους.
Ο κ. Βρούτσης κάνει επίσης λόγο για προϋπολογισμό του «μεγάλου κουρέματος» του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, καθώς η κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως τονίζει, δημιούργησε μια πρωτοφανή ύφεση να κατατρώει κάθε ζωντανό κύτταρο της οικονομίας.
Στο πεδίο της φορολογίας, υπογραμμίζει ότι οι περισσότερες από τις παρεμβάσεις που προβλέπονται είναι ήδη θεσμοθετημένες με νόμους που έχουν ψηφισθεί στη διάρκεια του 2011, ωστόσο, περιλαμβάνονται και άλλες, που φανερώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Αυτές, όπως αναφέρει ο κ. Βρούτσης, είναι η διεύρυνση των τεκμηρίων φορολόγησης σε όλους τους φορολογούμενους, η αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία για τη χρήση του έτους 2010.
Επαναλαμβάνει ότι η η ΝΔ είναι αντίθετη σε κάθε σκέψη επιβολής νέων φόρων, καθώς τα ισχύοντα φορολογικά μέτρα έχουν κυριολεκτικά «στεγνώσει» τη φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και φορολογουμένων.