Πρόταση για στενότερο έλεγχο των κρατικών προϋπολογισμών

Προειδοποιητικές επιστολές σε πέντε κράτη για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 11:19
UPD:15:45

Πρόταση να της δοθεί η δυνατότητα να παρεμβαίνει στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, ώστε να διασφαλίζει ότι δεν παραβιάζονται οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, θα παρουσιάσει την Τετάρτη η Κομισιόν, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.

«Αύριο η Κομισιόν θα παρουσιάσει δυο προτάσεις που θα ενισχύουν την σταθερότητα της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη», ανέφερε, σύμφωνα με κείμενο ομιλίας του.

Η πρώτη πρόταση, όπως είπε, θα υποστηρίζει την κουλτούρα της εθνικής σταθερότητας, ζητώντας την ενσωμάτωση αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων στους προϋπολογισμούς, σε εναρμόνιση με τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει μεσοπρόθεσμα σχεδόν ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς Η Κομισιόν θα ζητήσει να ενσωματωθούν αυτοί οι κανόνες στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας-μέλους και κατά προτίμηση στο Σύνταγμα.

Θα προτείνει επίσης οι προϋπολογισμοί να καταρτίζονται βάσει ανεξάρτητων προβλέψεων από εθνικές επιτροπές.

«Αλλά για τις χώρες της ευρωζώνης, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί είναι σύμφωνοι με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προτού αυτοί εφαρμόζονται», σημείωσε ο Όλι Ρεν και πρόσθεσε ότι «η Κομισιόν θα πρέπει να ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών έως τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο και, αν χρειαστεί, να γνωμοδοτεί».

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε πέντε χώρες-μέλη, οι οποίες ενδέχεται να παραβούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης το 2012. Πρόκειται για το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Κύπρο και την Μάλτα.

Συνάντηση Μέρκελ, Σαρκοζί, Μόντι την Πέμπτη

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό πως την Πέμπτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί και του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Μάριο Μόντι στο Στρασβούργο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας μεταξύ των τριών ηγετών, με αντικείμενο την προετοιμασία για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, την κρίση χρέους στην Ευρώπη και το μέλλον του ευρώ.

Στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα