Παγκόσμια Τράπεζα: Δυνατή η «ομαλή προσγείωση» στην Κίνα

Εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 9,1% για το 2011
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 16:48
UPD:16:52

Τα σύννεφα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη πλησιάζουν απειλητικά την Κίνα, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει το υψηλό χρέος που έχουν συσσωρεύσει οι τοπικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα σύννεφα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη πλησιάζουν απειλητικά την Κίνα, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει το υψηλό χρέος που έχουν συσσωρεύσει οι τοπικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Θετική εμφανίζεται, ωστόσο, η τράπεζα ως προς την ικανότητα του Πεκίνου να επιτύχει «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας της.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τις οικονομίες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε ελαφρώς προς τα επάνω τις προβλέψεις της για την Κίνα, προειδοποιώντας παράλληλα για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας το επόμενο έτος.

Για το τρέχον έτος, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 9,1%, αντί για 9% που προέβλεπε μέχρι πρότινος, ενώ το 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 8,4%.

Επιπλέον, προχώρησε σε μείωση των προβλέψεών της για τους ρυθμούς ανάπτυξης στις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, εξαιτίας της υποχώρησης της ζήτησης από τα αναπτυγμένα κράτη του εξωτερικού, καθώς ως αποτέλεσμα των πλημμυρών στην Ταϊλάνδη.

«Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι παρότι η Κίνα αντιμετωπίζει προβλήματα, τα προβλήματα αυτά δεν θα οδηγήσουν απαραίτητα σε ουσιαστική επιβράδυνση της οικονομίας της», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού της τράπεζας, Μπερτ Χόφμαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα