Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011 11:23
UPD:11:48

Απρόσμενη βελτίωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία το Νοέμβριο, για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν μισού έτους, παρά την κρίση χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη.

Ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Ifo, ο οποίος βασίζεται στη μηνιαία έρευνα σε περίπου 7.000 επιχειρήσεις, αυξήθηκε αυτόν το μήνα στις 106,6 μονάδες από 106,4 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση του δείκτη από τον περασμένο Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωσή του στις 105,1 μονάδες.

Αυξήθηκε κατά 0,5% το γερμανικό ΑΕΠ

Εν τω μεταξύ, στο 0,5% επιταχύνθηκε η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς από 0,3% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα άνω του ενός έτους.

Τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, τα οποία επιβεβαίωσαν την προκαταρκτική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας, έδειξαν ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,8% έπειτα από μείωση 0,6% που είχε σημειώσει το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι επενδύσεις σε εργοστασιακό εξοπλισμό σημείωσαν άνοδο 2,9%, ενώ οι κρατικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,6% και οι εξαγωγές κατά 2,5%.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,5% από 3% το δεύτερο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα