Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών ο Προϋπολογισμός

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011 16:39
UPD:22:17

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το σχέδιο Προϋπολογισμού του 2012, σε μια διαδικασία ωστόσο που χαρακτηρίστηκε από τη μικρή συμμετοχή των βουλευτών.

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το σχέδιο Προϋπολογισμού του 2012, σε μια διαδικασία ωστόσο που χαρακτηρίστηκε από τη μικρή συμμετοχή των βουλευτών.

«Ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος για την πορεία του Προϋπολογισμού», εμφανίστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών και σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, καθηγητής Γ. Μουρμούρας, καλώντας πάντως τους βουλευτές να τον υπερψηφίσουν ως «απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης».

Όπως είπε, το πρώτο Μνημόνιο απέτυχε, συν τοις άλλοις, διότι «επεχείρησε μία προσαρμογή του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, περιλαμβάνοντας και το κυκλικό έλλειμμα εκτός του διαρθρωτικού». Συνέπεια της επιλογής αυτής, πρόσθεσε, ήταν η λήψη υπερπολλαπλάσιων δραστικών μέτρων, τα οποία βύθισαν την οικονομία σε ύφεση και σε «παγίδα χρέους».

Η αποτυχία αυτή, συνέχισε, είχε ως συνέπεια ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, που οδήγησε με τη σειρά του στην «αναπόφευκτη νέα δανειακή σύμβαση και κούρεμα ομολόγων» για επισημάνει: «Τότε είχαμε πράγματι κρίση δανεισμού, αλλά είχε χαρακτήρα κυρίως κρίσης ρευστότητας - και θα μπορούσε με τις κατάλληλες συμβατικές πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης και να αντιμετωπιστεί. Σήμερα, όμως, η κρίση έχει χαρακτηριστικά κρίσης φερεγγυότητας, με αναπόφευκτο το κούρεμα των ομολόγων».

Ειδικά για το PSI, ο κ. Μουρμούρας τόνισε την ανάγκη διατήρησης του εθελοντικού του χαρακτήρα, προκειμένου να αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός, αν και όπως είπε, σε κάθε περίπτωση, «στα μελλοντικά οικονομικά εγχειρίδια θα καταγραφεί ως συντεταγμένη χρεοκοπία».

Από την άλλη, οι εξελίξεις στην Ευρώπη αναδεικνύουν ως περιορισμένης εμβέλειας την προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίων του EFSF και φέρνουν στο προσκήνιο τις διεξόδους της «ποσοτικής χαλάρωσης» και της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων, που θα αντικαταστήσουν τα εθνικά, είτε θα δοθούν εγγυήσεις για τα τελευταία. Ισως έτσι λυθεί μεσοπρόθεσμα το πρόβλημα της διαχείρισης του δημοσίου χρέους», εκτίμησε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο κ. Μουρμούρας η επιτυχία του προϋπολογισμού εξαρτάται και από τον "άγνωστο Χ", που δεν είναι άλλος από την ένταση της ύφεσης - και που προσδιορίζεται από τα ψηφισθέντα φορολογικά μέτρα, το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων (όπως ενδεικτικά είπε, αναφέρεται αύξηση 11% σε σχέση με πέρσι, αλλά το ΠΔΕ θα είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του 2011) - ενώ με δεδομένο το φιλόδοξο στόχο του ελλείμματος, ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και πάλι το ψαλίδισμα του ΠΔΕ.

«Βασικός προσδιοριστικός παράγοντας της ύφεσης είναι το άσχημο ψυχολογικό κλίμα της αγοράς και οι αρνητικές προσδοκίες του ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φαύλος κύκλος ύφεσης. Το σπάσιμο -υποστήριξε- μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητά του στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Μουρμούρας παρατήρησε πως αξιοποίηση δεν σημαίνει εκποίηση, αλλά υπεραξία στην δημόσια περιουσία. «Γνώμονάς μας είναι το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον του Δημοσίου».

Πάντως, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαργαρίτης Τζήμας, άσκησε σκληρή κριτική στον Προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντάς τον «τρίτο Προϋπολογισμό του ΠΑΣΟΚ», «αναξιόπιστο και άδικο». Ο κ. Τζήμας στηλίτευσε ιδίως το «χαράτσι για τα ακίνητα», όπως αποκάλεσε το ειδικό τέλος, και τις περικοπές στην χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Γενικότερα εκτίμησε πως στις προσεχείς εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αποκτήσει ισχυρή και αυτοδύναμη πλειοψηφία, «για να τροποποιήσει όλα εκείνα τα μέτρα που σφίγγουν και καταπνίγουν τη λαϊκή οικογένεια και δημιουργούν ασφυξία στην οικονομία της χώρας».

«Στα υπουργικά έδρανα συγκυβερνούν υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας», υπενθύμισε στον κ. Τζήμα ο ανεξάρτητος βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης (ΔΗΣΥ) . «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υιοθέτησαν τον Προϋπολογισμό Βενιζέλου, γιατί δεν θέλατε να αναλάβετε το κόστος - και αυτή την ώρα, δεν θέλατε να δεσμευθείτε. Εμείς θα αναλάβουμε το κόστος και την ευθύνη να παρουσιάσουμε αντιπροτάσεις, αλλά δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Πρόκειται για τον δυσκολότερο Προϋπολογισμό ενώ φλερτάρει ολοένα και πιο έντονα με το φάσμα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης απευθυνόμενος στο βουλευτή της ΝΔ.

Ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε πάντως «εθνικό μονόδρομο» την επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου - και πρότεινε ανάμεσα στα άλλα, τη μείωση κατά 50% της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα και την απαγόρευση της δανειοδότησής τους από τις τράπεζες.

Εξάλλου ο βουλευτής της ΔΗΣΥ εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας για τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο επαρχιακό Τύπο.

«Παρ' ότι ο Προϋπολογισμός στηρίζεται και ψηφίζεται με ευρεία πλειοψηφία, δεν έλειψαν βαριές εκφράσεις, τελείως αναντίστοιχες με τους στόχους, τα προβλήματα και τις αναγκαιότητες της χώρας μας», παρατήρησε στη δευτερολογία του, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. «Καλό είναι βεβαίως να ακούγονται προβληματισμοί, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Προϋπολογισμός στηρίζεται από ευρύτατο φάσμα, συντάχθηκε απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εγκρίθηκε απ' την κυβέρνηση Παπαδήμου και θα υλοποιηθεί απ' την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, είτε είναι μονοκομματική, είτε ευρύτερης συνεργασίας», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, προτρέποντας τους βουλευτές να μην παρακινούν με τοποθετήσεις τους, όσους μισθοδοτούνται απ' τον δημόσιο τομέα, να αντισταθούν στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται.

«Σήμερα οι εταίροι μας αναγνωρίζουν τα δικά τους λάθη. Δεν ακούω όμως αυτοκριτική στο εσωτερικό της χώρας, με εξαίρεση την εφαρμογή του ΕΣΠΑ», ανέφερε στη δική του δευτερολογία του ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναρωτήθηκε «γιατί είναι "εθνικό διακύβευμα" να καλείς το λαό να δεχθεί την χρεοκοπία του και να του ζητάς θυσίες για να μην χρεοκοπήσει το σύστημα». Ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος διέκρινε εξάλλου, μια σειρά αντιφάσεων στην κυρίαρχη επιχειρηματολογία, αλλά και τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει η ευρωπαϊκή Αριστερά: «Η ανισομετρία στην οικονομία, γεννά αντιθέσεις και κανένα ευρωομόλογο (όπως και το ευρώ) δεν μπόρεσε να απαλείψει τις ανισομετρίες. Αντιθέτως, το ευρωομόλογο θα αποδειχθεί μοχλός για να υπάρξει αποφασιστική παρέμβαση της Κομισιόν και για περαιτέρω περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας. Αποτελεί αντίφαση να μπορούν να παρεμβαίνουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών στους Προϋπολογισμούς, ενώ δεν μπορεί να παρεμβαίνει η Βουλή. Είναι αντίφαση να θεωρείται ο Προϋπολογισμός ειλικρινής επειδή έχει ελεγχθεί από πολλές παραμέτρους, και να επιρρίπτεται στην ύφεση η αποτυχία του Προϋπολογισμού του 2012».

«Κακώς καταθέτετε έναν Προϋπολογισμό για παραμονή στην ευρωζώνη - ενώ θα έπρεπε να καταδείξετε μια άλλη πορεία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», τόνισε απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Οικονομικών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, διαπιστώνοντας πως οι πολιτικές της κυβέρνησης Παπαδήμου κινούνται στην ίδια γραμμή με τις προηγούμενες.

«Αγωνίζεστε για ένα PSI που είναι παρελθόν», υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Ακόμα και αν το πετύχετε με επιτόκιο 6%, αυτό δεν συνιστά απάντηση στο πρόβλημα του χρέους, καθώς το χρέος είναι μη βιώσιμο. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η όποια κυβέρνηση, ήταν να αναστείλει την αποπληρωμή του, δηλώνοντας ευθέως αδυναμία - και στη βάση αυτή να διαπραγματευτεί την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, έναντι του ενδεχομένου μόνιμης αναστολής της αποπληρωμής».

«Οι θέσεις του ΚΚΕ δεν εφαρμόζονται πουθενά, ούτε καν στην Κομμουνιστική Κίνα - και ο κος Λαφαζάνης κάνει γαργάρα την κριτική Καραθανασόπουλου για την επιβεβαίωση του Μάαστριχτ. Στην Ιταλία, η Αριστερά στηρίζει την κυβέρνηση των τεχνοκρατών», σημείωσε τέλος ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Παύλος Μαρκάκης, απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της Αριστεράς για την στροφή του ΛΑ.Ο.Σ. στο θέμα της στήριξης του Προϋπολογισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα