Το Eυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη πυρός από αυτή που συζητείται στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
«Τα νούμερα που βλέπουμε να κυκλοφορούν δεν φτάνουν», είπε ο Πιερ Κάρλο Παντοάν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ποσά πολλαπλάσια αυτών που βρίσκονται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αρχικά σχεδίαζαν να ενισχύσουν το EFSF έως το ποσό του 1 τρισ. ευρώ. Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ είπε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε σε Γερμανούς βουλευτές ότι δεν είναι πλέον δυνατή η μόχλευση του Ταμείου με συντελεστή 4 προς 5, όπως σχεδιαζόταν, εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών στις αγορές.
Το Ταμείο δυσκολεύεται να διαθέσει στην αγορά τα δικά του ομόλογα για να αντλήσει κεφάλαια, ενώ δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη, όπως ήλπιζε, τη δέσμευση πλούσιων χωρών να επενδύσουν σε αυτό.
Ο επικεφαλής του EFSF συναντήθηκε με μέλη της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, προτού εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής προϋπολογισμού της βουλής.
Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ σε θέματα προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρτλε, είπε σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας ότι ο συντελεστής μόχλευσης θα καθοριστεί από τους αναλυτές της αγοράς. «Αλλά όταν τα εργαλεία αυτά βγουν στην αγορά σίγουρα δεν θα επιτύχουν συντελεστή 5 όπως ήλπιζαν αρχικά. Ο συντελεστής μόχλευσης θα μπορούσε να είναι 3-4 εάν επιτύχουμε επίπεδο ασφάλισης 20 με 30%», ανέφερε.
Συστάσεις για μείωση των ευρω-επιτοκίων
Εν τω μεταξύ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της και να επισπεύσει τις αγορές ομολόγων ώστε να τονώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη.
«Η ΕΚΤ μπορεί να στεγανοποιήσει οποιαδήποτε επέκταση του ισολογισμού της... και μπορεί να χρησιμοποιήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο για να κατευθύνει τα επιτόκια της αγοράς», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη για το 2012 στο 0,2% από 1,6% το 2011. Με την ανεργία να αυξάνεται και τον πληθωρισμό να υποχωρεί, είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να πράξει η ΕΚΤ, τονίζει ο διεθνής οργανισμός.
Πηγή: Reuters