Eurogroup: Ωρα αποφάσεων για την 6η δόση

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011 07:23
UPD:07:41

Την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως διεφάνη από τις χθεσινές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων.

Την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως διεφάνη από τις χθεσινές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ανησυχία για το αν η τρόικα θα αποδεχθεί την επιστολή του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που στηρίζει το νέο πρόγραμμα στήριξης, καθώς και για το αν θα εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης.

Ερωτηθείς σχετικά, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν απάντησε ότι αναμένει από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να λάβουν απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητο για την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα, υπογράμμισε την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος, ενώ αναφέρθηκε και στην τεχνική βοήθεια που δίνεται στη χώρα μας προκειμένου να βελτιώσει την απορροφητικότητα των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, η οποία, όπως σημείωσε, κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, επανέλαβε ότι το Eurogroup είναι το όργανο το οποίο θα αποφασίσει, κατά πόσο οι επιστολές που έλαβε από τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση παρέχουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις, ούτως ώστε να εκταμιευθεί η έκτη δόση.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ελλάδα και την 6η δόση

Η Κομισιόν για την Ελλάδα και την 6η δόση.

Εκτός από την έκτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup είναι επίσης η ενίσχυση του EFSF, για την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία. Τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης αναμένεται να επικυρώσουν αρχικά το γενικό πλαίσιο του σχεδίου δράσης του EFSF.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Eurogroup, οι υπουργοί θα επικυρώσουν επισήμως τον διορισμό του Γάλλου Μπενουά Κερέ στη θέση του Ιταλού Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικης Τράπεζας.

Επιστολές Γ. Παπανδρέου

Μετά τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε επιστολές προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές, στις οποίες εκφράζει την πλήρη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2099470 .

Ο κ. Παπανδρέου απέστειλε δύο επιστολές, η πρώτη προς τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η δεύτερη προς τους ηγέτες των 26 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην εφαρμογή των πολιτικών του οικονομικού προγράμματος, όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί», σημειώνει, μεταξύ άλλων, και προσθέτει ότι «προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την προετοιμασία και υλοποίηση του νέου τριετούς προγράμματος για το διάστημα 2012-2014, όπως αποφασίστηκε στις 26-27 Οκτωβρίου».

Αναφέρεται ακόμη αναλυτικά στις ενέργειες της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της κρίσης, παραδέχεται ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και προβλήματα λόγω του μεγέθους της απαιτούμενης προσπάθειας, προβλήματα ικανότητας εφαρμογής, απουσίας πολιτικής συναίνεσης που απαιτείται για την επιτέλεση μιας τέτοιας αποστολής, ενώ υπογραμμίζει ότι υπήρξε και έντονη κακοφωνία παγκοσμίως όπως και εντός της Ευρωζώνης αναφορικά με το τι θα έπρεπε να γίνει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα