Ανάπτυξη 3% - 3,1% προβλέπει το δυσμενές σενάριο για το 2003

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2002 18:00

Σε ένα δυσμενέστερο σενάριο για το ΑΕΠ το 2003 αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον όπου παραβρέθηκε στη σύνοδο του G7.

Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2003, μπορεί να διαμορφωθεί στο 3% - 3,1% -κατά μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από το 4,1% που περιέχεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού- σε περίπτωση που υπάρξει σαφής επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος λόγω επέμβασης στο Ιράκ, ανόδου διαρκείας των τιμών του πετρελαίου κλπ.

Οπως εξάλλου άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, είναι πιθανό η κατάθεση του (προσχεδίου του) νέου προϋπολογισμού να αναβληθεί για το τέλος Οκτωβρίου, λόγω των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε πως το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί με βάση τις διεθνείς εξελίξεις και βεβαίως τις προτάσεις που θα προκύψουν κατά τη συζήτηση στη Βουλή, χωρίς να αποκλείει αναθεωρήσεις. Διευκρίνισε επίσης ότι, σε οποιαδήποτε περίπτωση η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από μια συμπαγή δυναμική ανάπτυξης, που οφείλεται στις μεγάλες δημόσιες δαπάνες που το 2003 θα αναλογούν στο 6,2% του ΑΕΠ και χάρη στις οποίες ο ρυθμός ανάπτυξης το 2003 δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 3%, ακόμα και αν ισχύσουν οι δυσμενείς προβλέψεις για τις διεθνείς εξελίξεις.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα πέσει κάτω από το 3% φέτος, αλλά το 2003 θα διαμορφωθεί στο 3,7%. Για την ευρωζώνη οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι 0,9% και 2,2%, ενώ για τις ΗΠΑ 2,3% και 2,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα