Κινδύνους εγκυμονεί η απομόχλευση των τραπεζών

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011 13:32
UPD:13:33

Τους κινδύνους που απορρέουν από την απομόχλευση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια υπογραμμίζει έκθεση που καταρτίστηκε από τα υπουργεία Οικονομικών της ΕΕ εν όψει των συνομιλιών της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η απομόχλευση εκ μέρους των τραπεζών είναι πιθανό να επιδεινώσει τη δημοσιονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη και θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα της αγοράς.

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για ενδεχόμενη ακατάλληλη απομόχλευση από τις τράπεζες κατά την εφαρμογή των μέτρων [ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών της ΕΕ] με πιθανότητα συρρίκνωσης της προσφοράς χορηγήσεων στην πραγματική οικονομία ή άσκηση πρόσθετων πιέσεων στο δημόσιο χρέος», αναφέρει η έκθεση στην οποία απέκτησε πρόσβαση το Reuters.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν, επίσης, την προτίμηση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ ενός εθνικού συστήματος εγγυήσεων για τις τράπεζες έναντι ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Δεν υπάρχει απόλυση σύγκλιση απόψεων όσον αφορά στο βαθμό συντονισμού των κρατών μελών για την έκδοση εγγυήσεων, πόσω μάλλον για τον επιμερισμό των ζημιών», αναφέρει η έκθεση.

Παρ’ όλα αυτά, «τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν στην πλειονότητά τους την προτίμησή τους για ένα εθνικό αλλά συντονισμένο πρόγραμμα εγγυήσεων, καθώς θεωρούν ότι είναι το μόνο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα», καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα