ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011 16:17

Συστάσεις προς την Κύπρο να λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους της απηύθυνε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα αποτελεί εκ των βασικών προκλήσεων για την οικονομία της χώρας.

Συστάσεις προς την Κύπρο να λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους της απηύθυνε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιώντας παράλληλα ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα αποτελεί εκ των βασικών προκλήσεων για την οικονομία της χώρας.

Σε εγχώριο επίπεδο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η εξυγίανση των δημοσιονομικών και η αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορές χρέους.

«Η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση προκειμένου να αντιστραφούν τα διευρυνόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και να αρχίσει να μειώνεται το δημόσιο χρέος», αναφέρει ο διεθνής οργανισμός σε έκθεσή του.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα τραπεζικά στοιχεία ενεργητικού στη χώρα ανέρχονται σε 152 δισ. ευρώ, αναλογώντας στο 835% του ΑΕΠ, ενώ τα στοιχεία των κυπριακών τραπεζών αναλογούν στο 500% του ΑΕΠ. Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 29 δισ. ευρώ, ή στο 160% του κυπριακού ΑΕΠ.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα