Γ. Κουτρουμάνης: Πετύχαμε ανάχωμα στις συνέπειες της ύφεσης

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2011 18:46

Ο κ. Κουτρουμάνης, επισήμανε ότι «σε συνθήκες οξύτατης κοινωνικής κρίσης, με σημαντικές θυσίες για το σύνολο του ελληνικού λαού, η Ελλάδα μείωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα, από 15,7% του ΑΕΠ το 2009, στο 10,6% το 2010».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Η πολιτική αλληλεγγύη των κρατών-μελών της ευρωζώνης είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης χρέους όσο και για το μέλλον του κοινού μας νομίσματος».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, στην παρέμβασή του στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Απασχόλησης (EPSCO), που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με ευθύνη της πολωνικής προεδρίας.

Όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης, «σε συνθήκες οξύτατης κοινωνικής κρίσης, με σημαντικές θυσίες για το σύνολο του ελληνικού λαού, η Ελλάδα μείωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα, από 15,7% του ΑΕΠ το 2009, στο 10,6% το 2010 και η προσπάθεια συνεχίζεται».

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η Ελλάδα «πέτυχε να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στις καταστροφικές συνέπειες της ύφεσης».

«Μειώσαμε», είπε, «δραστικά το μη μισθολογικό κόστος, επιδοτώντας τις ασφαλιστικές εισφορές, με σκοπό να προστατεύσουμε την υφιστάμενη παραγωγική απασχόληση καθώς και να τονώσουμε τη ζήτηση εργασίας».

Ανέφερε ακόμη ότι με βάση τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία, «τα εν λόγω προγράμματα συνέβαλαν στην προστασία περίπου 300.000 θέσεων απασχόλησης και στην επαγγελματική ένταξη 80.000 ανέργων».

Επιπλέον, ο κ. Κουτρουμάνης αναγνώρισε ότι «η ύφεση και η δραματική αύξηση της ανεργίας υποσκάπτει τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής» και ότι «ευρύτατες ομάδες του πληθυσμού αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις πρωτοβουλίες».

Ο υπουργός Εργασίας είπε τέλος ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να συνδυασθεί με νέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που θα ανοίξουν, σταδιακά, το δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη και την πρόσβαση όλων στην παραγωγική απασχόληση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα