Εκκληση Ρεν για πειστικό πακέτο μέτρων

Ζητεί ενεργοποίηση του ESM το 2012
Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2011 17:14
UPD:23:36

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που έρχεται για την Ευρωζώνη, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην κρίση χρέους, που έχει πάρει διαστάσεις.

Ενδεικτική της κρισιμότητας των ωρών είναι δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν στο Reuters. «Αυτή την εβδομάδα διακυβεύονται το σταθερό μέλλον του ευρώ και κατά συνέπεια η οικονομική ανάκαμψη και η απασχόληση» αναφέρε. «Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για την υιοθέτηση ενός πειστικού πακέτου μέτρων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο φινλανδικό κανάλι ΥLE ζήτησε την ενεργοποίηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM) νωρίτερα, δηλαδή το 2012, και όχι το 2013, στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Όπως ανέφερε, «πρέπει να υπάρξει ένα πολύ ισχυρό σήμα ότι η Ευρωζώνη μπορεί να λάβει αποφάσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής σταθερότητας». Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό οι ηγέτες της ΕΕ στην επικείμενη σύνοδο να λάβουν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την επιβίωση της ζώνης του ευρώ καθώς και ότι δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση με την κρίση χρέους. Επισήμανε μάλιστα πως αν δεν υπάρξει αποφασιστική δράση, θα μπορούσαν να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες: «Οι ακριβείς συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν, όμως είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη θα διολίσθαινε στην ύφεση, ενώ θα ετίθετο και σε κίνδυνο η επιβίωση της Ευρωζώνης στη σημερινή της μορφή».

Ο κ. Ρεν ανέφερε ακόμη πως συνεχίζονται οι συνομιλίες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην επίλυση της κρίσης.

Προειδοποίηση του Πορτογάλου Πρωθυπουργού για το μέλλον της ΕΕ

Ακόμη πιο αγωνιώδης ήταν η έκκληση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Πάσος Κοέλιο, ο οποίος απηύθυνε προειδοποίηση για το μέλλον της ΕΕ, επισημαίνοντας πως αν δεν βρεθεί λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να έρθει το τέλος της ΕΕ.

«Πρέπει να βρούμε λύση» τονίζει στην εφημερίδα Publico, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό να γίνει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των 27 στις 8-9 Δεκεμβρίου. «Αν δεν τα καταφέρουμε, αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ΕΕ».

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της κρίσης χρέους, σημείωσε πως έχει γίνει συστημική και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη «μια πολύ πιο ισχυρή απάντηση». Παρά τις πολλές προσπάθειές μας, μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε την κατάλληλη» προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τη λύση αυτή, ο Κοέλιο παρατηρεί πως θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη για οικονομική και πολιτική ένωση.

Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου έχει επίσης προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να εκπληρώσει τους αυστηρούς στόχους που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό βάσει της συμφωνίας στήριξης. Συμπλήρωσε πως αν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί και χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας «τότε είμαστε υποχρεωμένοι να τα λάβουμε».

Γαλλογερμανική πρόταση για δημοσιονομική ένωση

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επικείμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγέτων, όπου Γερμανία και Γαλλία θα παρουσιάσουν κοινή πρόταση με στόχο τη δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, μέσω της ενίσχυσης της εποπτείας, της πειθαρχίας και των αυτοποιημένων ποινών στις χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες, προτείνοντας μια περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης. Η γαλλογερμανική πρόταση θα διαμορφωθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι, στη συνάντηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί με την καγεκλάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Σταθερό γερμανικό όχι σε άμεση έκδοση ευρωομολόγων

Το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε τη γερμανική θέση κατά της άμεσης έκδοσης ευρωομολόγων, τασσόμενος υπέρ της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

«Η γερμανική οικονομία θα ξεπερνούσε τις δυνατότητές της αν εγγυόταν για τα χρέη όλων των κρατών» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Neue Passauer Presse. Σχετικά με την αλλαγή των Συνθηκών, ανέφερε πως πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.

Μάλιστα, δημοσίευμα του περιοδικού Focus αναφέρει πως σε περίπτωση που η πλειονότητα των χωρών-μελών της ευρωζώνης πει όχι στα σχέδια για ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αποκλείεται Παρίσι και Βερολίνο να συμφωνήσουν μόνο με τις χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα, δηλαδή Αυστρία, Ολλανδία, Φιλανδία και όσες ακόμα ενδιαφέρονται.

Περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης

«Πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες με την πρόθεση να αναθεωρήσουμε τη συνθήκη, ο στόχος είναι μια δημοσιονομική ένωση που επιβάλλει δημοσιονομική πειθαρχία στα μέλη της και έχει τα αναγκαία εργαλεία για να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια κρίση», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ.

BUNDESTAG.DE

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Ν» στις Βρυξέλλες Νίκο Μπέλλο, Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν απόλυτα πως αν δεν υπάρξει δημοσιονομική ενοποίηση η Ευρωζώνη δεν έχει μέλλον, θα καταρρεύσει στη διάρκεια αυτής της κρίσης. Τη δημοσιονομική ενοποίηση τη βλέπουν μέσω της υλοποίησης πολιτικών εξυγίανσης με ενισχυμένη εποπτεία. Επειδή οι αλλαγές προβλέπουν εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας θα επιχειρηθεί μια περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης, την οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν οι «27», έστω κι αν αυτή εφαρμοστεί στις 17 χώρες της Ευρωζώνης.

Οι Γερμανοί ζητούν και οι Γάλλοι αποδέχονται να κατοχυρώνονται με εθνική νομοθεσία οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Οποιαδήποτε απόκλιση θα επιφέρει αυτοματοποιημένες κυρώσεις, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από την κυβέρνηση της ενδιαφερόμενης χώρας, ενώ οι κυρώσεις θα είναι χρηματικές και προτείνεται να φτάνουν μέχρι και την αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Οπως ανέφερε η κ. Μέρκελ την Παρασκευή μιλώντας στη γερμανική Βουλή, οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί, και όταν αυτό δεν γίνεται, τότε πρέπει να ακολουθούν άμεσα οι επιπτώσεις για τη χώρα που δεν τους τήρησε. Τα ανώτατα όρια δημόσιου χρέους και ελλείμματος που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας για την Ευρωζώνη, δηλαδή 60% και 3% του ΑΕΠ αντίστοιχα θα γίνουν αυστηρότερα.

Για το έλλειμμα για παράδειγμα προτείνεται το ανώτατο αποδεκτό όριο να καθοριστεί στο 2% του ΑΕΠ. Η καγκελάριος στηρίζει επίσης την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, για μεταφορά των χρεών, που υπερβαίνουν το επιτρεπτό όριο του 60%, σε ειδικά εθνικά ταμεία, προκειμένου να επισπευστεί η αποπληρωμή τους. Χθες τη χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα», τονίζοντας ότι θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί έχει επισημάνει ότι θα πρέπει να σταλεί επίσης ένα εξαιρετικά σαφές μήνυμα προς τις αγορές, ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη και τελευταία χώρα η οποία προχώρησε σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, και οι ιδιώτες επενδυτές έχασαν κεφάλαιά τους.

ELYSEE.FR

Ωστόσο, η εισαγωγή των μέτρων θα πάρει χρόνο, γιατί η τροποποίηση της Συνθήκης, έστω κι αν αυτή είναι περιορισμένη και χωρίς δημοψηφίσματα, θα απαιτήσει περίπου 18 μήνες. Όπως χαρακτηριστικά προειδοποίησε η κ. Μέρκελ οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν μακρύ και δύσκολο «μαραθώνιο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα