Κρίσιμο γαλλογερμανικό ραντεβού στο Παρίσι

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 06:55
UPD:15:13

Κρίσιμη για τις εξελίξεις αναφορικά με τη θωράκιση της ευρωζώνης θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 8-9 Δεκεμβρίου.

Κρίσιμη για τις εξελίξεις σχετικά με τη θωράκιση της ευρωζώνης θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 8-9 Δεκεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να διαμορφώσουν σήμερα την πρόταση που θα παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής με στόχο τη δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, μέσω της ενίσχυσης της εποπτείας, της πειθαρχίας και των αυτοποιημένων ποινών στις χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες, προτείνοντας μια περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης.

Το Βερολίνο δίνει έμφαση στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ η Γαλλία αν και αρχικά αντιδρούσε στις ακραίες γερμανικές θέσεις, τώρα συμφωνεί με τις περισσότερες, ελπίζοντας ότι θα αποσπάσει την υποχώρηση της Γερμανίας στο θέμα της αλληλεγγύης.

Ενδεικτικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απόρριψης των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες δεν ικανοποιούν τα δημοσιονομικά κριτήρια της ΕΕ.

Επίσης, ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε σήμερα ότι το Σύνταγμα των χωρών της Ευρώπης θα πρέπει να προβλέπει περιορισμούς στο χρέος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την συναίνεση της αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό. «Δεν θα εγκαταλείψω την προσπάθεια», είπε σε δημοσιογράφους.

Μετά τη συνάντησή τους στις 14:30 ώρα Ελλάδας, Μέρκελ και Σαρκοζί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Της Συνόδου Κορυφής θα προηγηθούν μια σειρά από συναντήσεις και διεργασίες. Αύριο Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ξεκινά την επίσκεψή του σε ευρωπαϊκές χώρες. Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες και άλλους αξιωματούχους θα βρεθεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα «οι προσπάθειες για την ενίσχυση των θεσμών της Ευρωζώνης».

Πρώτος σταθμός θα είναι η Γερμανία, όπου ο κ. Γκάιτνερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την Τετάρτη θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουάν. Ο κ. Γκάιτνερ θα έχει επίσης συνομιλίες με το νεοεκλεγέντα Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ενώ το ταξίδι του Αμερικανού αξιωματούχου θα ολοκληρωθεί με τη συνάντησή του την Πέμπτη στο Μιλάνο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί επίσης η τακτική συνεδρίαση του συμβουλίου των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ΕΚΤ, ενώ στις Βρυξέλλες θα έχει προγραμματιστεί άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών ώστε να προετοιμάσουν τη συνεδρίαση της επόμενης ημέρας.

Η εβδομάδα θα κλείσει με τη Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ την Παρασκευή με στόχο μια συμφωνία για ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Reuters: Διατεθειμένη να υποχωρήσει στο θέμα του PSI η Γερμανία

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Γερμανία είναι έτοιμη να μαλακώσει τη στάση της όσον αφορά την αναγκαστική αποδοχή ζημιών από τους ιδιώτες ομολογιούχους στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης με αντάλλαγμα αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες για τα κράτη μέλη.

Η μετατόπιση αυτή του Βερολίνου δεν θα αποκλείει εντελώς την πιθανότητα οι ιδιώτες ομολογιούχοι να πρέπει να επωμίζονται κάποιες ζημίες στο μέλλον, αλλά θα εναρμονίζει περισσότερο το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με τους κανόνες που ισχύουν για το ΔΝΤ κατανέμοντας πιο δίκαια τα βάρη για τους ιδιώτες ομολογιούχους που διακρατούν χρέος χωρών της ευρωζώνης.

Όπως παρατηρεί το Reuters, με την κίνηση αυτή οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επιχειρούν να διαβεβαιώσουν τους ιδιώτες ομολογιούχους ότι δεν θα είναι οι μόνοι που θα επιβαρύνονται σε περίπτωση χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης χρέους κράτους μέλους, αποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης.

Ο ESM, που θα έχει χρηματοδοτική ισχύ 500 δισ. ευρώ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2013 και θα αντικαταστήσει τον σημερινό προσωρινό μηχανισμό διάσωσης, το EFSF.

Υψηλόβαθμη πηγή της ευρωζώνης, ενώ αναγνωρίζει κάποια μεταβολή στη στάση της Γερμανίας, διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το αν οι 17 χώρες της ευρωζώνης συμφωνήσουν σε αυστηρότερη δημοσιονομική εποπτεία, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων για τις χώρες που δεν πετυχαίνουν τους μακροοικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, καθώς και παραπομπή των παραβατών σε δίκη. Η πηγή είπε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) δεν θα εκλείψει από τον ESM, ωστόσο «μπορεί να μετριαστεί η διατύπωση».

Αλλη πηγή ανέφερε στο Reuters ότι ό στόχος είναι να αλλάξει η διατύπωση στη συνθήκη του ESM, το προσχέδιο της οποίας έχει ήδη συνταχθεί, με τέτοιο τρόπο που να είναι περισσότερο εναρμονισμένος με τη διεθνή πρακτική.

«Ελπίζουμε οι κανόνες για το PSI στον ESM να είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με τη διεθνή πρακτική και τους κανόνες του ΔΝΤ», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. «Η Γαλλία επιθυμεί επίσης να υπάρχει πρόβλεψη για το PSI όχι στη συνθήκη για τον ESM, αλλά στα παραρτήματα της συνθήκης», αν και δεν είναι ακόμη σίγουρο αν αυτό θα γίνει αποδεκτό.

Εκκληση Ολι Ρεν

«Αυτή την εβδομάδα διακυβεύονται το σταθερό μέλλον του ευρώ και κατά συνέπεια η οικονομική ανάκαμψη και η απασχόληση» δήλωσε χθες στο Reuters ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν. «Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για την υιοθέτηση ενός πειστικού πακέτου μέτρων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο φινλανδικό κανάλι ΥLE ζήτησε την ενεργοποίηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM) νωρίτερα, δηλαδή το 2012, και όχι το 2013, στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Όπως ανέφερε, «πρέπει να υπάρξει ένα πολύ ισχυρό σήμα ότι η Ευρωζώνη μπορεί να λάβει αποφάσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής σταθερότητας». Σημείωσε πως είναι σημαντικό οι ηγέτες της ΕΕ στην επικείμενη σύνοδο να λάβουν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την επιβίωση της ζώνης του ευρώ καθώς και ότι δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση με την κρίση χρέους. Επισήμανε μάλιστα πως αν δεν υπάρξει αποφασιστική δράση, θα μπορούσαν να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες: «Οι ακριβείς συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν, όμως είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη θα διολίσθαινε στην ύφεση, ενώ θα ετίθετο και σε κίνδυνο η επιβίωση της Ευρωζώνης στη σημερινή της μορφή».

Ο κ. Ρεν ανέφερε ακόμη πως συνεχίζονται οι συνομιλίες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην επίλυση της κρίσης.

Προειδοποίηση και από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό

Προειδοποίηση για το μέλλον της ΕΕ απηύθυνε χθες και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πάσος Κοέλιο, επισημαίνοντας πως αν δεν βρεθεί λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να έρθει το τέλος της ΕΕ.

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της κρίσης χρέους, σημείωσε πως έχει γίνει συστημική και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη «μια πολύ πιο ισχυρή απάντηση». Παρά τις πολλές προσπάθειές μας, μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε την κατάλληλη» προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τη λύση αυτή, ο Κοέλιο παρατηρεί πως θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη για οικονομική και πολιτική ένωση.

Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου έχει επίσης προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να εκπληρώσει τους αυστηρούς στόχους που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό βάσει της συμφωνίας στήριξης. Συμπλήρωσε πως αν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί και χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας «τότε είμαστε υποχρεωμένοι να τα λάβουμε».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα