Reuters: Διατεθειμένη να υποχωρήσει στο θέμα του PSI η Γερμανία

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 14:27

Έτοιμη να μαλακώσει τη στάση της όσον αφορά την αναγκαστική αποδοχή ζημιών από τους ιδιώτες ομολογιούχους στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης με αντάλλαγμα αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες για τα κράτη μέλη είναι η Γερμανία, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Η μετατόπιση αυτή του Βερολίνου δεν θα αποκλείει εντελώς την πιθανότητα οι ιδιώτες ομολογιούχοι να πρέπει να επωμίζονται κάποιες ζημίες στο μέλλον, αλλά θα εναρμονίζει περισσότερο το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με τους κανόνες που ισχύουν για το ΔΝΤ, κατανέμοντας πιο δίκαια τα βάρη για τους ιδιώτες ομολογιούχους που διακρατούν χρέος χωρών της ευρωζώνης.

Όπως παρατηρεί το Reuters, με την κίνηση αυτή οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επιχειρούν να διαβεβαιώσουν τους ιδιώτες ομολογιούχους ότι δεν θα είναι οι μόνοι που θα επιβαρύνονται σε περίπτωση χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης χρέους κράτους μέλους, αποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης.

Ο ESM, που θα έχει χρηματοδοτική ισχύ 500 δισ. ευρώ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2013 και θα αντικαταστήσει τον σημερινό προσωρινό μηχανισμό διάσωσης, το EFSF.

Υψηλόβαθμη πηγή της ευρωζώνης, ενώ αναγνωρίζει κάποια μεταβολή στη στάση της Γερμανίας, διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το αν οι 17 χώρες της ευρωζώνης συμφωνήσουν σε αυστηρότερη δημοσιονομική εποπτεία, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων για τις χώρες που δεν πετυχαίνουν τους μακροοικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, καθώς και παραπομπή των παραβατών σε δίκη.

Η πηγή είπε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) δεν θα εκλείψει από τον ESM, ωστόσο «μπορεί να μετριαστεί η διατύπωση».

Αλλη πηγή ανέφερε στο Reuters ότι ό στόχος είναι να αλλάξει η διατύπωση στη συνθήκη του ESM, το προσχέδιο της οποίας έχει ήδη συνταχθεί, με τέτοιο τρόπο που να είναι περισσότερο εναρμονισμένος με τη διεθνή πρακτική.

«Ελπίζουμε οι κανόνες για το PSI στον ESM να είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με τη διεθνή πρακτική και τους κανόνες του ΔΝΤ», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. «Η Γαλλία επιθυμεί επίσης να υπάρχει πρόβλεψη για το PSI όχι στη συνθήκη για τον ESM, αλλά στα παραρτήματα της συνθήκης», αν και δεν είναι ακόμη σίγουρο αν αυτό θα γίνει αποδεκτό.

Οι αλλαγές αυτές συζητούνται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μεγαλύτερη και ταχύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση στην ευρωζώνη, στην οποία η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δίνει μεγάλο βάρος για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.

Οι συνομιλίες για τον ESM, για μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση και αλλαγή της συνθήκης της Ε με την επιβολή αυστηρότερων κανόνων αναμένεται ν κορυφωθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα έχει προηγηθεί η σύνοδος των ηγετών της Ε στις Βρυξέλλες στις 8-9 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα