Την εκταμίευση του δικού του μεριδίου, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, στην έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αναμενόταν.
«Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε σήμερα την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», ανέφερε το ΔΝΤ σε σύντομη ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση.
Σε δηλώσεις της αργότερα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα διέρχεται μια «δύσκολη φάση», με τις μεταρρυθμίσεις να προχωρούν με αργό ρυθμό και την ανάπτυξη να παραμένει αδύναμη.
Η κ. Λαγκάρντ κάλεσε τη ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει την ευρεία εντολή που διαθέτει προκειμένου να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν εγκρίνει την εκταμίευση του δικού τους μεριδίου, αφότου έλαβαν υπόψη τις επιστολές που έστειλαν οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, καθώς και την επιστολή του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου για την προσήλωση της Ελλάδας στους όρους του νέου πακέτου στήριξης.
Δέσμευση Τζο Μπάιντεν για στήριξη της Ελλάδας
Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη χώρα μας εξέφρασε την ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν την Ελλάδα με κάθε τρόπο.
Σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, λίγο πριν από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Στεκόμαστε δίπλα σας αλληλέγγυοι καθώς εκπληρώνετε κάποιες δύσκολες προϋποθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ», είπε.
«Με πολλή σκληρή δουλειά και λίγη τύχη, ένα χρόνο από τώρα όχι μόνο θα έχουμε ξεπεράσει αυτή την κρίση, αλλά θα είμαστε και σε ισχυρότερη θέση» πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδήμος, αφού αναφέρθηκε στους μακρόχρονους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ότι στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία, η οποία επεκτείνεται πέραν των ορίων της Ελλάδας και της Ευρώπης, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα υπήρξε σημαντική, συνεπής και σταθερή.
«Η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στο μέλλον», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Όπως δήλωσαν οι κ.κ. Μπάιντεν και Παπαδήμος στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, μεταξύ των οποίων το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, και τα Βαλκάνια.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Στη συνάντηση, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αστειεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν χρήματα στην Ελλάδα. Συστήνοντας ένα μέλος της αποστολής του στον κ. Παπούλια, δήλωσε: «Αυτός ο άνδρας εκπροσωπεί το υπουργείο Οικονομικών. Έχει φέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια», προκαλώντας το γέλιο των παρευρισκομένων.