Εγγυήσεις ζητεί ο Ντ. Κάμερον για να υπογράψει τη νέα συνθήκη

Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2011 09:01
UPD:11:04

Την παροχή εγγυήσεων ότι θα προασπιστούν τα βρετανικά συμφέροντα θέτει ως προϋπόθεση για την υπογραφή ενδεχόμενης νέας ευρωπαϊκής συνθήκης ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Όρους θέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να πει «ναι» στη νέα συνθήκη της ΕΕ, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά τις αλλαγές που προωθούνται με σκοπό τη θωράκιση της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στους Times, εάν οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους «θεσμούς της ΕΕ» για να διασώσουν το ενιαίο νόμισμα, θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για την προστασία των βρετανικών συμφερόντων.

«Το βασικότερο συμφέρον της Βρετανίας είναι να λυθεί το πρόβλημα της ευρωζώνης που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον οικονομία μας», αναφέρει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Αυτό προφανώς σημαίνει ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα κάνουν περισσότερα μαζί και αν επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για να το κάνουν, τότε προφανώς θα υπάρξουν βρετανικές εγγυήσεις και βρετανικά συμφέροντα για τα οποία θα επιμείνω», πρόσθεσε.

Τονίζει ότι δεν θα υπέγραφε μια συνθήκη, η οποία δεν θα προστάτευε τα συμφέροντα της Βρετανίας, όπως η σημασία της ενιαίας αγοράς και του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνει, μία αλλαγή συνθήκης που θα αφορά και τα 27 κράτη-μέλη είναι «ο πιο αξιόπιστος τρόπος να προχωρήσει προς τα εμπρός η Ευρώπη», ωστόσο προσθέτει ότι οποιαδήποτε πρόταση δεν προασπίζει τα βρετανικά συμφέροντα θα απορριφθεί.

REUTERS

Υποστηρίζει παράλληλα ότι προκειμένου να διασωθεί το ευρώ [EUR=X] δεν αρκεί μόνο η συνθήκη, αλλά χρειάζεται να αντιμετωπιστεί επίσης το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και το πρόβλημα του ελλείμματος και να αναληφθεί δράση προκειμένου να πειστούν οι αγορές.

«Αν επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για να το κάνουν, η Βρετανία θα επιμείνει να λάβει κάποιες εγγυήσεις. Εφόσον τις εξασφαλίσουμε, τότε η συνθήκη μπορεί να προχωρήσει. Αν δεν μπορέσουμε να τις λάβουμε, τότε δεν θα προχωρήσει», αναφέρει.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα