Merit: Στάση αναμονής στο Χ.Α.

Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2011 15:49

Στάση αναμονής αναμένεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το υπόλοιπο της εβδομάδας, με το πρόσημο να καθορίζεται από την τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως αναφέρει η Merit στο εβδομαδιαίο σχόλιό της.

Στάση αναμονής αναμένεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το υπόλοιπο της εβδομάδας, με το πρόσημο να καθορίζεται από την τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως αναφέρει η Merit στο εβδομαδιαίο σχόλιό της.

Η χρηματιστηριακή παρατηρεί ότι η μικρή αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε συνέχεια την τρέχουσα εβδομάδα, με το Γενικό Δείκτη να αδυνατεί να ξεπεράσει τις 700 μονάδες μέσα σε συνθήκες επιφυλακτικότητας και επιστροφής σε χαμηλούς τζίρους. Αλλωστε, σύμφωνα με τη Merit, η μικρή ανοδική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας οφειλόταν κυρίως σε προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στα ξένα χρηματιστήρια για τη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Οι προσδοκίες ωστόσο μετριάστηκαν μετά από τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί τη Δευτέρα. Από τη συνάντηση φάνηκε να υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ των δυο με κύρια σημεία την αλλαγή της συνθήκης τουλάχιστον για τους 17 της Ευρωζώνης, την πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία με «φρένο χρέους» και αυτόματες κυρώσεις, ενώ σαν αντάλλαγμα η γαλλική πλευρά φέρεται να πήρε την αποφυγή καταγραφής νέων ζημιών των τραπεζών από χρέη χωρών της Ευρωζώνης, πέραν της Ελλάδας.

Το κλίμα χειροτέρεψε από την τοποθέτηση 15 χωρών της ευρωζώνης σε καθεστώς παρακολούθησης υπό την απειλή υποβάθμισης από την S&P (creditwatch negative), που σημαίνει ότι έξι χώρες κινδυνεύουν να χάσουν το ΑΑΑ, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Στα εγχώρια νέα, η Merit εκτιμά πως η καθίζηση στα έσοδα το Νοέμβριο (-13,3%) δυσκολεύει το έργο της κυβέρνησης που έχει αυξημένες προσδοκίες όσον αφορά στα έσοδα του Δεκεμβρίου, αν και πιθανότατα το έλλειμμα του 2011 δύσκολα θα κλείσει κάτω από το 9,5%. Έτσι, όλα δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2012 που ψηφίστηκε πρόσφατα θα πρέπει να αναθεωρηθεί σε κάποιο βαθμό την Άνοιξη. Στην ελληνική αγορά οι χαμηλοί τζίροι μειώνουν την πιθανότητα κάποιας σημαντικής ανοδικής αντίδρασης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα