Υπ. Ανάπτυξης: Αστοχη η κριτική ΝΔ για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ

Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011 06:53

Αστοχη χαρακτηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την κριτική που ασκεί ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2103809 .

Απαντώντας στον κ. Χατζηδάκη, το Υπουργείο αναφέρει ότι από το 2007 έως το 2009 όταν την ευθύνη του ΕΣΠΑ είχε η κυβέρνηση της ΝΔ οι πληρωμές του ΕΣΠΑ ήταν για τα τρία αυτά χρόνια 711.185.504 ευρώ.

Σήμερα, σύμφωνα με το Υπουργείο, «μόνο το τετράμηνο Ιούνιος - Οκτώβριος 2011 η απορρόφηση ήταν 1 δισ. 201 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε τέσσερις μόνο μήνες έπεσαν στην αγορά 1,2 δισ. ευρώ από πληρωμές πραγματικών νέων έργων και μόνο».

«Παράλληλα «ξεμπλοκάραμε 11,5 δισ. ευρώ από τα 15 δισ. ευρώ που η κυβέρνησή του είχε «παρκάρει» σε νεκρά έργα και νεκρές εκχωρήσεις. Σήμερα με αυτούς τους ανεκμετάλλευτους μέχρι πρόσφατα πόρους του ΕΣΠΑ, υλοποιούνται 181 έργα προτεραιότητας σε όλη τη χώρα σε μια μοναδική προσπάθεια που ξεκίνησε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και 1852 νέα έργα που ξεκίνησαν το τελευταίο μόνο εξάμηνο επίσης σε όλη τη χώρα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι «οι ρυθμοί αυτοί θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο μόλις μπορέσουμε και ''ξετυλίξουμε'' τελείως το απίστευτο κουβάρι γραφειοκρατίας και συγκεντρωτισμού που μας κληρονόμησε η κυβέρνηση της ΝΔ».

Όσο για την Ευρώπη, σύμφωνα με το Υπουργείο, «ήδη συζητάει για την πρόοδο υλοποίησης του ΕΣΠΑ, γεγονός που βελτιώνει την διαπραγματευτική μας δυνατότητα έτσι ώστε να έχουμε κερδίσει σημαντική ευελιξία στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, για να μπορούμε με τη νέα χρονιά να προσφέρουμε κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις και ρευστότητα στην αγορά από πόρους του ΕΣΠΑ».

Καταλήγοντας το Υπουργείο, καλεί τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ «να απολογηθεί στους πολίτες, γιατί αν αυτά τα 15 δισ. ευρώ είχαν πέσει στην οικονομία και την αγορά στην αρχή της ύφεσης (2007-2009), οι επιπτώσεις της θα ήταν πολύ μικρότερες και η πορεία της χώρας διαφορετική».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα