Εξαγγελία δημιουργίας 14.500 ευκαιριών απασχόλησης

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2002 18:08
UPD:18:12

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας θα έχει ίσως ξεπεράσει τον στόχο των 300.000 νέων θέσεων εργασίας, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός με τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου με θέμα την απασχόληση.

Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι συμφωνήθηκε ο σχεδιασμός για την αναζήτηση 5.000 ευκαιριών απασχόλησης για γυναίκες με τρία παιδιά ή μονογονεϊκές οικογένειες, 5.000 ευκαιρίες απασχόλησης για νέους 18 με 30 ετών, με έμφαση σε όσους δεν είχαν ως τώρα πρόσβαση στην αγορά εργασίας και 4.500 για μακροχρονίως ανέργους 45 με 65 ετών.

Ο κ. Σημίτης υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αποτελεσματική, τόνισε ότι το ποσοστό της ανεργίας έπεσε σε μονοψήφιο νούμερο για πρώτη φορά μετά το '97, αναφέροντας συγκεκριμένα πως το 2001 ήταν 10,2% και στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 κινείται στο 9,6%.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας υπογράμμισε ότι έως το 2003 θα δημιουργηθούν 86.500 θέσεις ή ευκαιρίες απασχόλησης για ανέργους, ενώ η χώρα, εκτίμησε, θα προσεγγίσει τον κοινοτικό μέσο όρο απασχόλησης πριν από το τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Ο κ. Ρέππας εξήγγειλε την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 7,7% από την 1.1.2003, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, «αλλά μόνο μετά από συζήτηση και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων και μόνο σχετικά με τον τομέα κοινωνικής εργασίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ανοιχτό επίσης αφήνεται το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και θα εξεταστεί μόνο αν τεθεί από τους κοινωνικούς εταίρους και βρεθεί πλαίσιο συμφωνίας και συναίνεσης.

Ο κ. Ρέππας δέχθηκε ότι πλευρές του νόμου Γιαννίτση (μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση κόστους υπερωριών, κλπ) δεν έφεραν αποτελέσματα στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά υπογράμμισε ότι και τα θέματα αυτά θα προωθηθούν μόνο ως αποτέλεσμα διαλόγου και ευρύτερων συναινέσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα