ΕΚΤ: Πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας

Υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011 15:38
UPD:17:17

Πρόσθετα μέτρα με στόχο την τόνωση της ρευστότητας των τραπεζών ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Πρόσθετα μέτρα με στόχο την τόνωση της ρευστότητας των τραπεζών ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Τα μέλη του εκτελεστικού της συμβουλίου επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων, αποφασίζοντας νωρίτερα να μειώσουν τα ευρωεπιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%.

Ο νέος διοικητής της ΕΚΤ προειδοποίησε πως οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί, ενώ ανακοίνωσε πως η τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρωζώνη.

«Οι αυξανόμενες εντάσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές συνεχίζουν να πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και οι προοπτικές εξακολουθούν να επηρεάζονται από την υψηλή αβεβαιότητα και τους σοβαρούς καθοδικούς κινδύνους», ανέφερε.

Μεταξύ άλλων, το εκτελεστικό συμβούλιο αποφάσισε την πραγματοποίηση δύο συμπληρωματικών δημοπρασιών για τη χορήγηση δανείων μεγαλύτερης διάρκειας, με ωρίμανση 36 μηνών και δυνατότητα πρώιμης εξόφλησης μετά από ένα χρόνο.

Η ΕΚΤ θα καλύπτει το σύνολο της ζήτησης που θα εκδηλώνεται από τις τράπεζες στις σχετικές δημοπρασίες και θα προβλέπεται και οψιόν αποπληρωμής των δανείων που θα παρέχονται μετά από ένα έτος. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα θα χαλαρώσει τους κανονισμούς για τις εγγυήσεις που δέχεται για την παροχή ρευστότητας.

Στόχος των νέων μέτρων είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση του τραπεζικού κλάδου στη ρευστότητα και να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των χρηματαγορών στην ευρωζώνη, τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Πιθανή συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2012

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη και δεν αποκλείει πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το 2012.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Μάριο Ντράγκι, το ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί έως 0,4% την επόμενη χρονιά ή να αυξηθεί έως 1%. Οι προηγούμενες προβλέψεις της τράπεζας έκαναν λόγο για αύξηση μεταξύ 0,4% και 2,2%.

Για φέτος, η ΕΚΤ αναμένει ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 1,5% και 1,7%, έναντι 1,4-1,8% που προέβλεπε πριν από τρεις μήνες.

Η ΕΚΤ προχώρησε, επίσης, σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί μεταξύ 1,5%-2,5% τον επόμενο χρόνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα