Συμβάσεις ύψους 135 εκατ. ευρώ με ΕΤΕ - Παγκρήτια για χρηματοδοτήσεις μέσω Jessica

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2011 20:54
UPD:21:04

Το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) αφορά τις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και έγινε παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Στα 7 δισ. ευρώ σκοπεύει να διατηρήσει τις χορηγήσεις στην Ελλάδα την επόμενη τετραετία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της υπογραφής δύο συμβάσεων συνολικού ύψους 135 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Jessica, η πρώτη με την Εθνική Τράπεζα και στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης επενδύσεων ΜμΕ με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) αφορά τις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και έγινε παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι με την υπογραφή σύμβασης με την Εθνική Τράπεζα για τη σύσταση του Ταμείου Αστικής Ευθύνης χορηγούνται 85 εκατ. ευρώ, και με την υπογραφή της σύμβασης με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα χορηγούνται 50 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επενδύσεων μικρής και μεσαίας κλίμακας στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού, των υπηρεσιών, των υποδομών, της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και της παιδείας και οι επενδύσεις αυτές αφορούν στο σύνολο της χώρας.

Επισημανε ακόμη ότι η χρηματοδότηση αυτή είναι η πρώτη που υπογράφεται κάτω από τη συνολική εγγύηση που παρέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να στηρίξει την πραγματική οικονομία της χώρας.

Από την πλευρά του ο κ. Σακελλάρης τόνισε ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες καθώς ο στόχος είναι μέσα στο Δεκέμβριο να υπογραφούν επί πλέον 400 εκατ. Ευρώ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε ότι για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις πέρα από την πρωτοβουλία με τη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έως 1 δισ. ευρώ, τίθεται σε εφαρμογή το Ταμείο Εγγυήσεων ΜΜΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω Ταμείο θα επιτρέψει στην ΕΤΕπ να διοχετεύσει 1 δισ. ευρώ σε ενδιάμεσες τράπεζες, το οποίο με περαιτέρω πόρους από τις ενδιάμεσες τράπεζες θα διοχετεύσει συνολικά περίπου 2 δισ. Ευρώ για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Παράλληλα για τον Τομέα των Υποδομών στην Ελλάδα η ΕΤΕπ έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυήσεων Υποδομών ύψους 1 δισ. ευρώ με πόρους των Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων. Το ταμείο αυτό θα εγγυάται δάνεια της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση των υποδομών στην χώρα.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στην παρούσα κατάσταση η ΕΤΕπ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως την επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας στον ιδιωτικό και τραπεζικό τομέα που καθιστά δύσκολη τη εξεύρεση δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια, την απροθυμία άλλων χρηματοδοτών να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ώστε να συνεπικουρήσουν την ΕΤΕπ με την υπόλοιπη χρηματοδότηση καθώς και στην εμφανή επενδυτική διστακτικότητα. Παρ' όλα αυτά όπως σημείωσε στην Ελλάδα υπάρχουν υγιή και δυνητικά βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ανάπτυξη είναι ακρογωνιαίος λίθος στην επιτυχία του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλ. Τουρκολιάς σημείωσε ότι χρειάζεται συντονισμός για να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, όπως ανέφερε, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για επιτάχυνση των έργων του ΕΣΠΑ και όχι μόνο προκειμένου να υπάρξει έστω και μια αναιμική ανάπτυξη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι το 2012 θα είναι τραγικός χρόνος για το επιχειρείν.

Το πρόγραμμα Jessica (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) χρηματοδοτεί με τη μορφή επιστρεπτέων χρηματοδοτήσεων ανταποδοτικά έργα που εντάσσονται σε ολοκληρωμένα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση της ΕΤΕ με την ΕΤΕπ, η χρηματοδότηση των έργων καλύπτεται με μέγιστο ποσοστό 70% από τους πόρους του προγράμματος Jessica, ενώ τουλάχιστον 10% θα είναι τραπεζικό δάνειο και εν προκειμένω για τα αντίστοιχα έργα στην Αττική, Δυτική Ελλάδα - Ιόνια Νησιά και για έργα του Ταμείου Περιβάλλοντος, δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Τα έργα που μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα αφορούν:

" Επαναξιοποίηση εγκαταλελειμμένων περιοχών

" Αστικές Υποδομές (χώροι στάθμευσης και πρασίνου, διαμόρφωση υποδομών δρόμων)

" Δημόσια Δίκτυα (μεταφοράς, ύδρευσης, αποχέτευσης, ενεργειακά)

" Υποδομές ανάπτυξης επιχειρηματικότητας (τεχνολογικά πάρκα κλπ)

" Υγεία / εκπαίδευση (νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης κλπ)

" Τουρισμό (ξενοδοχεία, χώροι αναψυχής)

" Αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων

" Πολιτιστικά κέντρα και χώρους αναψυχής πολλαπλών χρήσεων.

Οι πόροι του JESSICA, που για το σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 258 εκατ. ευρώ, με την Εθνική να διαχειρίζεται το 33% αυτών, πρέπει να έχουν επενδυθεί μέχρι 30/6/2015.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα