Εβδομάδα διαβουλεύσεων για PSI και νέα δανειακή σύμβαση

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011 19:42
UPD:21:50

Νέος γύρος διαβουλεύσεων για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων και τη νέα δανειακή σύμβαση ξεκινά από τη Δευτέρα για την κυβέρνηση, την ώρα που φουντώνουν οι συζητήσεις για λήψη νέων μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Ειδικότερα, αύριο αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI, κατά τις οποίες στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η μείωση του ιδιωτικού χρέους κατά 50% να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, χαρακτήρισε καλούς τους οιωνούς για τη διαδικασία, ενώ τόνισε ότι επιδιώκεται να υπάρξει όσο τον δυνατόν υψηλότερη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι το γεγονός πως στα συμπεράσματα της Συνόδου αποσαφηνίζεται ότι το ελληνικό PSI είναι μοναδική περίπτωση που δεν θα επαναληφθεί, θα βοηθήσει στις διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει τη Δευτέρα στις 16.00 συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο μεταξύ, συνομιλίες ξεκινούν και με την τρόικα για τη σύνταξη του προγράμματος που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρα μας, γεγονός που έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αν τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα εφαρμοστούν, δεν θα είναι αναγκαία νέα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων σε περίπτωση που χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις.

Την επιβολή πρόσθετων μέτρων απέρριψαν με ανακοινώσεις τους εν όψει και της άφιξης της τρόικας ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΝ και Δημοκρατική Συμμαχία.

Τη δημιουργία ενός πανεργατικού - παλλαϊκού μετώπου παρεμπόδισης και αντεπίθεσης απέναντι «στα νέα μέτρα που φέρνουν συγκυβέρνηση και τρόικα» πρότεινε το ΚΚΕ.

«Δεν επιτρέπονται πια αυταπάτες. Το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης και η τρόικα, προκειμένου να προστατεύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας, που ευθύνονται για την κρίση και για να διευκολύνουν την αυριανή κερδοφορία της, είναι αδίστακτοι», επισήμανε σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ «με τα μνημόνια διαρκείας που φέρνουν», κυβέρνηση και τρόικα «στήνουν νέα σφαγεία για το εισόδημα και τα δικαιώματα των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων και των συνταξιούχων».

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο νέων μέτρων εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης. «Πρέπει να καταλάβουν οι δανειστές–δυνάστες, ότι πρέπει να κάνουν “κράτει” τα μαστίγια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι συνεχείς περικοπές, πρόσθεσε, «δεν είναι μόνο ότι δεν αντέχονται από την κοινωνία, αλλά είναι και σφόδρα αντιαναπτυξιακές».

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης, κατηγορώντας την ότι συνεχίζει τις συζητήσεις με την τρόικα για νέα μέτρα αδιαφορώντας «για τις ολέθριες επιπτώσεις της πολιτικής της».

«Παρά το γεγονός ότι είναι μια κυβέρνηση πλήρως απονομιμοποιημένη, συζητά για μέτρα πολύ πέρα από τη θητεία της, έως το 2014, ενώ παράλληλα πυκνώνουν οι φωνές για παράταση του βίου της πέραν της 19ης Φεβρουαρίου, ξεχνώντας πως συγκροτήθηκε ως κυβέρνηση ειδικού σκοπού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ακόμη ότι αντί η κυβέρνηση να καταθέσει την εμπειρία της «από την καταστροφική εφαρμογή του μνημονίου διεκδικώντας ένα άλλο δρόμο, υιοθέτησε τη στάση του παθητικού ακροατή κάνοντας σαφές σε όλους ότι είναι δεδομένη η στάση της πλήρους αποδοχής εκ μέρους της σε οτιδήποτε κι αν αποφασισθεί».

Την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, με έμφαση στην πραγματική μείωση των δημόσιων δαπανών «που είναι προκλητικές και κοινωνικά άδικες», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.

«Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει νέες περικοπές, επιβαρύνσεις και φόρους για τον ιδιωτικό τομέα, τα νοικοκυριά και τους μισθωτούς», προειδοποίησε, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό που χρειάζεται είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για νέες επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές και ανάπτυξη.

«Αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης συνεργασίας και οι παρεμβάσεις των κομμάτων που συμμετέχουν αν θέλουν να αλλάξουν τις κακές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα