Μέχρι το Μάρτιο του 2012 θα οριστικοποιηθεί η διακρατική συμφωνία μεταξύ των 26 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.
«Το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου, θα υπογραφεί αυτό το δημοσιονομικό σύμφωνο», ανέφερε σήμερα σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Παράλληλα, έως το Μάρτιο θα έχει επανεξεταστεί και το πλαφόν ύψους 500 δισ. ευρώ για τα ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF, ESM), πρόσθεσε.
Το αποκαλούμενο δημοσιονομικό σύμφωνο έχει σχεδιαστεί να επιτρέπει τη στενότερη επιτήρηση των κρατικών δαπανών, προκειμένου να μην ξεσπάσει στο μέλλον και άλλη κρίση ανάλογη της σημερινής.
Ο κ. Ρόμπεϊ επισήμανε επίσης ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι τόσο να καταπολεμά τον πληθωρισμό όσο και να προωθεί τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. «Η κεντρική τράπεζα αποτελεί ένα εργαλείο σταθερότητας, σταθερότητα όσον αφορά στον πληθωρισμό και τη σταθερότητα στην ευρωζώνη», ανέφερε.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Βρετανίας, συμφώνησαν την επιβολή αυστηρότερων κανόνων στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ελπίζοντας ότι το νέο σύμφωνο ίσως επιτρέψει στην ΕΚΤ να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει τη διάρκεια των δανείων προς τις τράπεζες σε έως 3 έτη, αλλά διστάζει να λάβει άλλα μέτρα για τη στήριξη της ευρωζώνης.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας και αυτός ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επισήμανε τον κίνδυνο που εμπεριέχουν οι αξιώσεις που προέβαλε η Βρετανία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για ιδιαίτερη μεταχείριση του χρηματοοικονομικού κλάδου.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο, ως αντάλλαγμα για τη συγκατάθεσή του, ζήτησε ιδιαίτερο πρωτόκολλο αναφορικά με τον τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, το οποίο έτσι όπως παρουσιάστηκε θέτει σε κίνδυνο τον ενιαίο χαρακτήρα της εσωτερικής αγοράς. Για το λόγο αυτό, ήταν αδύνατο να υπάρξει συμβιβασμός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Επίσης, ο κ. Μπαρόζο πρόοσθεσε ότι η διακυβερνητική συμφωνία που θα συμφωνηθεί από τα 26 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι αρκετή από μόνη της και τα κράτη μέλη θα πρέπει παράλληλα να φροντίσουν για την αποκατάσταση των ρυθμών ανάπτυξης και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Ποσό 1,971 δισ. άντλησε το EFSF από τα τρίμηνα έντοκα
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) άντλησε σήμερα ποσό ύψους 1,971 δισ. ευρώ από την πώληση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesbank, οι προσφορές κάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,2 φορές. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, τα συστήματα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για τη διενέργεια της πώλησης, ανακοίνωσε πως συνολικά προσφέρθηκαν 6,286 δισ. ευρώ, ενώ η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,2222%.
Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία, η οποία εγκαινιάζει το πρόγραμμα έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους του EFSF.
Πηγή: Reuters