Συνεργασία Τ.Π. & Δ - ΚΑΠΕ για χρηματοδοτήσεις έργων ΟΤΑ

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 16:45
UPD:16:49

Συμφωνία συνεργασίας με σκοπό την παροχή επιστημονικής, τεχνικής και χρηματοοικονομικής υποστήριξης για την υλοποίηση έργων και δράσεων των Ο.Τ.Α. υπέγραψαν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το πλαίσιο συνεργασίας αφορά σε υπάρχοντα έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 210 εκατ. ευρώ, ενώ μελλοντικά προβλέπεται να επεκταθεί και σε νέα. Αναλυτικά η αρχική συνεργασία αφορά την προώθηση της υλοποίησης των ακόλουθων Προγραμμάτων:

• Πρόγραμμα: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του ΕΠΑΕ-ΕΣΠΑ, στο οποίο το ΚΑΠΕ έχει ορισθεί ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης. Στο Πρόγραμμα αυτό, η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο 70% και η ίδια συμμετοχή των Ο.Τ.Α. στο υπόλοιπο 30%. Το Τ.Π. & Δ. θα αναλάβει την κατά περίπτωση χρηματοδότηση της αναφερόμενης ιδίας συμμετοχής των Ο.Τ.Α., σε ποσοστό μέχρι 30% των εγκεκριμένων προϋπολογισμών των ενταγμένων στο Πρόγραμμα έργων, κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ. του. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ.

• Πρόγραμμα: «Αστικές Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων» του ΕΠΠΕΡΑΑ-ΕΣΠΑ, στο οποίο το ΚΑΠΕ έχει ορισθεί Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης. Στο Πρόγραμμα αυτό η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο 100%, αλλά ενδεχομένως να προκύψουν δαπάνες, απαραίτητες μεν για την πληρέστερη σχεδίαση και υλοποίηση των έργων, αλλά μη επιλέξιμες στο Πρόγραμμα, ως μη ενεργειακές. Τις δαπάνες αυτές θα χρηματοδοτήσει το Τ.Π. & Δ. κατά περίπτωση. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος συμπεριλαμβανομένων και των μη επιλέξιμων δαπανών εκτιμάται στα 75 εκατ. ευρώ.

• Πρόγραμμα: «Εξοικονόμηση Ενέργειας στο δίκτυο οδοφωτισμού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Το Πρόγραμμα αυτό, αποτελεί πρόταση του Τ.Π. & Δ και θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από το ίδιο. Με τη συνεργασία του ΚΑΠΕ θα υποβληθεί επίσης προς ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ-ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα θα αναζητηθεί η περαιτέρω χρηματοδοτική του μόχλευση και από άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Ο συνολικός αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος εκτιμάται στα 25 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα