Σε χαμηλό 11μήνου το ευρώ

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 17:47
UPD:19:25

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, υποχώρησε το ευρώ.

Κάτω από το 1,31 δολ., στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, υποχώρησε το ευρώ, μετά τις πληροφορίες ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ διαφωνεί με την αύξηση των πόρων του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, του ESM. Συγκεκριμένα λίγο πριν τις 18.30 (ώρα Ελλάδας) διαμορφωνόταν στο 1,3081 δολ.

Για τον ίδιο λόγο με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς από τη μία οι υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου έδωσαν ώθηση στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, από την άλλη όμως αρνητικός ήταν ο αντίκτυπος των πληροφοριών για τη θέση της Μέρκελ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst έκλεισε προσωρινά με άνοδο 0,5% στις 972,12 μονάδες. Στη συνεδρίαση πρωταγωνίστησε ο κλάδους Πετρελαίου-Αερίου, ενισχυόμενος κατά 2%, αφότου το αμερικανικό αργό προσέγγισε τα 100 δολ. το βαρέλι.

Το Dow Jones Newswires μετέδωσε νωρίτερα ότι η Μέρκελ απέρριψε την αύξηση της δανειοδοτικής δυνατότητας του ESM. Αναλυτής δήλωσε πως αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 500 δισ. ευρώ, ποσό που δεν θα μπορούσε να καλύψει την Ισπανία και την Ιταλία, αν αυτό χρειαζόταν.

Tην ίδια ώρα, σε σταθερές, από θετικές, αναθεώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch τις προοπτικές για Βουλγαρία, Τσεχία, Λετονία και Λιθουανία. Για την ενέργειά του επικαλείται την επιδείνωση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προοπτικών στην Ευρώπη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα