Διαβουλεύσεις για εργασιακά - ασφαλιστικό

Συνάντηση Γ. Κουτρουμάνη - τρόικας
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 13:20

Η πορεία του ασφαλιστικού αλλά και τα εργασιακά θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η πορεία του ασφαλιστικού αλλά και τα εργασιακά θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Χθες, ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας για τις αλλαγές που προωθούνται στις επικουρικές συντάξεις. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού που σε ορισμένες περιπτώσεις ταμείων με πολύ υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης θα υπερβούν και το 40%. Η μεσοσταθμική μείωση υπολογίζεται στο 15%.

Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (Δημοσίων Υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ), ΕΤΑΤ (Τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (επικουρικό ιδιωτικού τομέα), σε ένα ενιαίο επικουρικό ταμείο μισθωτών.

Το κλιμάκιο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε θετική γνώμη για τους χειρισμούς που γίνονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και για τις αναλογιστικές μελέτες που παρουσιάστηκαν. Με βάση αυτές το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων για το 2011 φθάνει στα 850 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενη σήμερα στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, τόνισε την ανάγκη αλλαγών εντός του Δεκεμβρίου.

«Τώρα πρέπει να παρθούν τα μέτρα για τις επικουρικές...Πρέπει να μπούμε στον καινούριο χρόνο καθαρά...Για να μην πάμε σε πιο δυσάρεστα μέτρα την επόμενη χρονική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, μιλώντας χθες σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού ο κ. Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να καταργήσει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Παραδέχθηκε πάντως πως οι ελεγκτές της τρόικας έχουν θέσει θέμα μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, το θέμα του κατώτατου μισθού είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σκοπό να αλλάξει αυτό το καθεστώς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε πως η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία να συζητήσει με τους εταίρους, κάτι που κάνει ήδη, σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα. Σημείωσε πάντως πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας έχει να κάνει με τον κατώτατο μισθό.

Ερωτηθείς αν η τρόικα έχει θέσει θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, αν και αποκάλυψε πως στο παρελθόν είχε τεθεί τέτοιου είδους θέμα. Εκτίμησε πάντως πως οι ελεγκτές έχουν πειστεί από τα επιχειρήματα της ηγεσίας του υπουργείου κατά της κατάργησης των μισθών αυτών και δεν θα ξανανοίξουν το ζήτημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα