Merit: Στις 650 μονάδες η στήριξη για το Γ.Δ.

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 16:39

Στις 650 μονάδες τοποθετείται προς το παρόν η στήριξη για το γενικό δείκτη τιμών του Χ.Α., σύμφωνα με τη Merit.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή στο εβδομαδιαίο σχόλιό της, η πρώτη αντίδραση των διεθνών αγορών και της ελληνικής στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου φαίνεται να είναι παγωμένη.

Κατά τη Merit, το βασικότερο συμπέρασμα από τη Σύνοδο είναι η προώθηση ενός καθεστώτος αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που για πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας θα είναι μια επίπονη διαδικασία. Μελλοντικά είναι κάτι που μπορεί να έχει οφέλη για την Ελλάδα, στο άμεσο μέλλον όμως ο προϋπολογισμός του 2012 θα πρέπει να αναθεωρηθεί σύντομα μετά τη διαφαινόμενη σημαντική απόκλιση από το στόχο του ελλείμματος για το 2011, εκτιμά η Merit.

Τα κυριότερα σημεία των αποφάσεων στις οποίες το ευρώ αντέδρασε με χαμηλά 11 μηνών, τα spreads των χωρών της περιφέρειας ανοδικά, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι, είναι τα εξής:

-Το διαρθρωτικό έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ.

-Επιβολή ισχυρότερης επιτήρησης και κυρώσεις σε χώρες που δεν πετυχαίνουν τους στόχους ελλείμματος και χρέους.

-Ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης (ESM) θα λειτουργήσει ένα χρόνο νωρίτερα και το ανώτατο όριο χρηματοδότησης παραμένει στα 500 δισ. ευρώ, αν και θα επανεξεταστεί το Μάρτιο.

-Δε συζητήθηκε ο παρεμβατικός ρόλος της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων ούτε η έκδοση ευρωομολόγου.

-Η ελληνική αναδιάρθρωση χρέους θα αποτελέσει μοναδική περίπτωση προς το παρόν.

Όπως σημειώνεται στο σχόλιο της Merit, η αντίδραση και της ελληνικής αγοράς ήταν αρνητική με τις τράπεζες να πρωτοστατούν στην πτώση προς νέα χαμηλά 19 ετών για το Γενικό Δείκτη. Οι φόβοι περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα στοιχειώνουν για καιρό την ελληνική αγορά και είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας για μια ανοδική αντίδραση.

Προς το παρόν η στήριξη τοποθετείται στις 650 μονάδες. Τα τρέχοντα φλέγοντα ζητήματα για την ελληνική κυβέρνηση είναι η εξειδίκευση των μέτρων 7 δισ. ευρώ, που αρχικά αφορούσαν τη διετία 2013-2014 αλλά ίσως επισπευστούν για το 2012 λόγω των αποκλίσεων, και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το PSI+ που δεν προσέφερε κάποια σημεία σύγκλισης ως τώρα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα