Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει 20 αιτήσεις από ιδιωτικές γιουγκοσλαβικές εταιρείες για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ), ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος στο περιθώριο του δεύτερου Ελληνο-σερβικού Φόρουμ.
Από την άλλη όμως, «αγκάθι» για την χορήγηση κονδυλίων αποτελεί το γεγονός ότι η σερβική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει επενδυτικές προτάσεις για έργα της δικής της επιλογής, αν και η συμφωνία έχει υπογραφεί από τον Ιούλιο.
Η Ελλάδα θα παράσχει συνολικά χρηματοδότηση ύψους 550 εκατ. ευρώ στις βαλκανικές χώρες (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία) και από αυτά σχεδόν τα μισά (250 εκατ. ευρώ) θα δοθούν στην Σερβία και στο Μαυροβούνιο.
Εξ αυτών το 20% θα προωθηθεί ως απευθείας επιχορήγηση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε ιδιώτες που θα υποβάλλουν αιτήσεις, οι οποίες θα εγκριθούν μετά από την πλήρωση ορισμένων κριτηρίων που θέτει η ελληνική πλευρά.
Το υπόλοιπο 80% του προγράμματος θα προωθηθεί, με την επιχορήγηση από την Ελλάδα έργων, που θα προτείνουν οι κυβερνήσεις και θα δίνεται απευθείας σε αυτές, οι οποίες με τη σειρά τους θα πραγματοποιήσουν τις αναθέσεις των έργων. Στη διάρκεια του Ελληνο-σερβικού φόρουμ οι ομιλητές επισήμαναν ότι εχέγγυα για την ευόδωση των επενδύσεων αποτελούν τόσο ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ΟΔΓ(4%), όσο και η πτωτική πορεία του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τα φορολογικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.
Ενδεικτικό του προσανατολισμού της Σερβίας προς την ελεύθερη αγορά είναι η ιδιωτικοποίηση 75 κρατικών εταιρειών, ενώ πολύ σύντομα ανάλογη πορεία θα ακολουθήσουν και άλλες 250.