Με μεγάλη πτώση έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφότου επανήλθαν στο προσκήνιο φόβοι για υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας, ενώ παραμένουν οι ανησυχίες συνολικά για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και τον αντίκτυπό της στην παγκόσμια οικονομία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,9% στις 954,36 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE υποχώρησε κατά 2,25% στις 5.366,80 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο Dax κατά 1,72% στις 5.675,14 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 3,33% στις 2.976,17 μονάδες.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Les Echos ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ σημειώνει πως οι αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης είναι «μερικές φορές υποκειμενικές και πολιτικές», προσθέτοντας πως ενδεχόμενη απώλεια της κορυφαίας αξιολόγησης AAA θα είναι μεν δυσάρεστη, όμως δεν θα είναι καταστροφική.
Η αξιολόγηση της Γαλλίας είναι υπό παρακολούθηση από τη Standard & Poor's.
Nωρίτερα, στο ιστορικό υψηλό του 6,47% σκαρφάλωσε το επιτόκιο στη δημοπρασία πενταετών ιταλικών ομολόγων - την πρώτη πώληση πιο μακροπρόθεσμου χρέους που πραγματοποιείται μετά τη συμφωνία για μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση στην Ε.Ε.
Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα, η Ιταλία είχε κληθεί να καταβάλει επιτόκιο 6,29%, το οποίο ήταν επίσης ιστορικό υψηλό.
Συνολικά, η Ρώμη άντλησε 3 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων λήξεως το Σεπτέμβριο του 2016, επιτυγχάνοντας το στόχο της.
Η εκτίναξη του επιτοκίου στη σημερινή δημοπρασία άσκησε περαιτέρω πιέσεις στο ευρώ, ωθώντας το κάτω από το όριο των 1,30 δολαρίων. Στις 14:30 (ώρα Ελλάδος), το ενιαίο νόμισμα υποχωρούσε στα 1,2985 δολάρια.
Σύμφωνα με την Καθλίν Μπρουκς της Forex.com, τα 1,30 δολάρια αποτελούν «σημαντικό ψυχολογικό όριο για το ενιαίο νόμισμα που δεν έχει "σπάσει" εδώ και 11 μήνες».