Για κραυγή αγωνίας από τους πάντες στην πραγματική οικονομία έκανε λόγο σε ερώτησή της στη Βουλή η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και κατήγγειλε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του κράτους αρνούνται να προχωρήσουν σε συμψηφισμό με τις επιχειρήσεις.
Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι επί δύο χρονια δεν έγινε καμιά διαρθρωτική αλλαγή, δεν κάνατε καμία αποκρατικοποίηση, δεν ενθαρρύνατε την επιχειρηματικότητα, παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών και πρόσθεσε:
«Όσες από τις οικονομικές υπηρεσίες υπάρχουν, αρνούνται να προχωρήσουν σε συμψηφισμό με τις επιχειρήσεις. Αρνούνται να εφαρμόσουν τον συμψηφισμό που ψηφίσαμε πριν πέντε μήνες εδώ στη Βουλή. Αρνούνται αυτό που είναι όρος επιβίωσης, ιδίως για εξαγωγικές και μικρότερες επιχειρήσεις».
«Κραυγή αγωνίας έχουν οι πάντες στην πραγματική οικονομία, δεν θα αντέξουν οι επιχειρήσεις τρεις μήνες που θα διαρκέσει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης», προειδοποίησε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ.
Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι πράγματι υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών και έκανε γνωστό ότι με πρωτοβουλία του προωθείται πράξη νομοθετικού περιεχόμενου για την επιτάχυνσή τους.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για την ανάγκη να οικοδομηθεί μία νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη, κράτους – επιχείρησης και να αποκατασταθούν τα επίπεδα ρευστότητας μέσω της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, γιατί όπως είπε, τίποτα δεν λειτουργεί από μόνο του, ούτε ο αναπτυξιακός νόμος, ούτε το ΕΣΠΑ, αν δεν υπάρχει ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ο συμψηφισμός για τις επιχειρήσεις εφαρμόζεται, η ανταπαίτηση όμως, επεσήμανε, πρέπει να είναι οριοθετημένη και εκκαθαρισμένη. Ο όποιος συμψηφισμός πρέπει να είναι στα όρια της δημοσιονομικής αντοχής του Δημοσίου, συμπλήρωσε και ισχυρίστηκε ότι τώρα γίνεται πιο έντονα «γιατί θα έχουμε τα απαιτούμενα διαθέσιμα».
Αν το κράτος λειτουργήσει φίλο-αναπτυξιακά, φιλο-επιχειρησιακά, θα έχει και αποτέλεσμα κοινωνικό, θα είναι ό,τι καλύτερο για την κοινωνική συνοχή, εκτίμησε κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Το δια ταύτα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συμφψηφισμός, ανταπάντησε η κ. Μπακογιάννη και παρατήρησε πως δεν χρειάζονται ταμειακά διαθέσιμα για να γίνει. Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ μίλησε για τελείως διαλυμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ επικαλέστηκε και την πρόσφατη καταγγελία του πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Σπινέλλη.
Αν δεν καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), υπογράμμισε, δεν πρόκειται να ανασάνουν οι επιχειρήσεις, αλλά, όπως επεσήμανε, ο κ. Καπελέρης απάντησε ότι δεν είναι δυνατή η κατάργηση του. «Μας δουλεύτε κ. υπουργέ. Είναι να δυνατόν να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σκοτώσουμε όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει και παλεύουν για την επιβίωσή τους», διερωτήθηκε η κ. Μπακογιάννη και συμπλήρωσε λέγοντας : «Ψηφίσαμε να περάσει η φοροείσπραξη μέσω του ιδιωτικού τομέα, γιατί ψηφίσαμε πράγματα που δεν εφαρμοζονται; Τα μόνα χρήματα που πήρε το κράτος είναι επειδή δώσατε τη δυνατότητα στους ιδιώτες μηχανικούς να αναλάβουν το θέμα των αυθαιρέτων».
Απαντώντας για το θέμα του ΚΒΣ, ο κ. Βενιζέλος είπε πως είναι δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ελάχιστους βασικούς κανόνες απεικόνισης των συναλλαγών, στο πλαίσιο του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος.
«Το 95% των εσόδων έρχεται απ' την απρόσκοπτη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ενώ οι έλεγχοι αποδίδουν μονάχα το 5% - κάτι που συνιστά ελάχιστο εισπρακτικό αποτέλεσμα», σημείωσε εξάλλου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, παραδέχθηκε πως ο μηχανισμός έχει τεράστια προβλήματα με πρώτα αυτά που προκύπτουν από την μείωση των αποδοχών των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, στα οποία ωστόσο δόθηκε το οικονομικό κίνητρο επίτευξης των στόχων που, όπως είπε, «συνιστά αμοιβή πραγματική και νόμιμη», προκηρύχθηκαν 2500 θέσεις ελεγκτών με αξιολόγηση και συμβόλαιο αποδοτικότητας, μειώθηκαν οι Δ.Ο.Υ., συγχωνεύτηκαν τμήματα, μειώθηκαν οι προϊστάμενοι.
Την ίδια ώρα, «η συμφωνία με την Ελβετία είναι ζήτημα ημερών, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λειτουργεί απρόσωπα και αυτοματοποιημένα ενώ η αξιοποίηση των ιδιωτών είναι πλήρης», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.
Τέλος, για τις δηλώσεις των κ.κ. Δ. Σπινέλλη και Ν. Λέκκα περί τον "κανόνα του 4+4+2" και μίζας 10% των εφοριακών στη διαδικασία επιστροφής φόρου, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως «δεν μπορεί να τα λέει αυτά ένας δημόσιος λειτουργός που μόλις αποχώρησε απ' την υπηρεσία και ένας νυν λειτουργός χωρίς να τα έχει τεκμηριώσει». Ωστόσο, επεσήμανε, «μόλις το διάβασα, τηλεφώνησα στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Πεπόνη, να καλέσει τους κυρίους αυτούς και να το πουν στον εισαγγελέα - γιατί απ' τη φήμη μέχρι την ολοκλήρωση καταγγελίας , υπάρχει μία απόσταση».
Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε, στους ελέγχους για παραβίαση της φορολογικής νομοθεσίας «όλα τα στοιχεία που αντλούμε για κάθε πηγή, τα ελέγχουμε και με βάση ονόματα στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. Κι υπήρξαν τέτοια στελέχη που οδηγήθηκαν στον πειθαρχικό έλεγχο».