Στην υποβάθμιση του Βελγίου κατά δύο βαθμίδες, στο ΑΑ3 από ΑΑ1, με αρνητικές προοπτικές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, λίγες ώρες αφότου ο οίκος Fitch αναθεώρησε σε αρνητικές τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας και έθεσε υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Παράλληλα, χαρακτήρισε ανέφικτο «από πολιτική και τεχνική απόψη» το αποτέλεσμα της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Στη σχετική της ανακοίνωση η Moody's αιτιολογεί την υποβάθμιση επικαλούμενη «τους ενισχυμένους κινδύνους από την επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης για χώρες της Ευρωζώνης με σχετικά υψηλά επίπεδα χρέους, όπως το Βέλγιο, και στον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο αυτών στις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης και μείωση του χρέους της χώρας».
Αναφέρεται ακόμη σε «αυξανόμενους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την ανάπτυξη της μικρής και πολύ ανοιχτής οικονομίας του Βελγίου, λόγω της ανάγκης για συνέχιση των περιορισμών στη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη», ενώ επικαλείται και το δημοσιονομικό κόστος που ενδέχεται να έχει η διάσωση τραπεζών περιλαμβανομένης της Dexia.
Νωρίτερα ο οίκος Fitch διατήρησε μεν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ της γαλλικής οικονομίας, όμως υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές της. «Η αρνητική προοπτική» όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, σημαίνει ότι η σημερινή μας βαθμολόγηση (ΑΑΑ) υπάρχει η πιθανότητα -ελαφρά άνω του 50%- μέσα στα δύο ερχόμενα έτη να μειωθεί» αναφέρει η Fitch σε σχετική της ανακοίνωση.
Επιπλέον, έθεσε υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως η σχετική αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση υποβάθμισης, αυτή θα είναι είτε μίας είτε δύο μονάδων.
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ, το κρίνει ανέφικτο «από τεχνικής και από πολιτικής άποψης». Θεωρεί ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.
Παρίσι: Θα πατάξουμε τα ελλείμματα
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν επισήμανε ότι η γαλλική κυβέρνηση «λαμβάνει υπόψη της» αυτήν την απόφαση, υπογράμμισε όμως ότι «η κυβέρνηση Φιγιόν θα πατάξει τα ελλείμματα».
«Θα αναπτύξουμε δράσεις στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης, του ανταγωνισμού της γαλλικής οικονομίας, της πλήρους απασχόλησης, της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων» πρόσθεσε ο κ. Μπαρουέν.