Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στη λήψη μέτρων γιατί η χώρα βούλιαξε στην ύφεση, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο του Mega.
Ο κ. Ραγκούσης απέδωσε την ύφεση στην παρατεταμένη αβεβαιότητα και ανασφάλεια και προειδοποίησε ότι αν δεν φτάσουμε στο τέλος του PSI και στη νέα δανειακή σύμβαση, τα οποία χαρακτήρισε ως τους δύο «εθνικούς στόχους», δεν δεν μπορέσει η Ελλάδα να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.
«Υπάρχει μπροστά μας ένα τείχος που λέγεται ύφεση», με την έννοια ότι οι ξένοι και οι Έλληνες επενδυτές δεν επενδύουν χρήματα στη χώρα μας και οι καταναλωτές δεν καταναλώνουν, εξήγησε ο κ. Ραγκούσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει στη λήψη μέτρων με τους ίδιους όρους.
Υποστήριξε δε ότι όποιοι -είτε μέσα στην κυβέρνηση και στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είτε στην αντιπολίτευση- καθυστέρησαν την υλοποίηση των μέτρων για τα οποία είχε δεσμευτεί η Ελλάδα, έχουν ευθύνη που κόλλησε η χώρα στην ύφεση. «Γιατί δεν μπόρεσαν να μπουν λεφτά στα ταμεία» και γιατί «δώσαμε την εικόνα προς τα έξω ότι τους κοροιδεύουμε», είπε.
Πρέπει όλοι να κάνουμε τον απολογισμό μας. Οφείλουμε να σκεφτούμε ποια ήταν τα καθήκοντά μας και ποια φέραμε εις πέρας, πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.
Ερωτηθείς σχετικά με την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, είπε ότι είναι θέμα πολιτικής δικαιοσύνης και κοινωνικής ηθικής το άνοιγμα των επαγγελμάτων.
Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έλαβε μια σειρά από πολύ δύσκολες αποφάσεις που καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση δεν είχε πάρει. Επί 35 χρόνια ακολουθούσαμε το δρόμο της εύκολης ανάπτυξης που χρηματοδοτείτο από τον εξωτερικό δανεισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε πάντως την άποψη ότι δεν έπρεπε να προχωρήσει η διαδικασία του δημοψηφίσματος και εκτίμησε ότι η προαναγγελία του δημιούργησε δυσκολίες και προβλήματα. Ζήτησε μάλιστα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του πολιτικού συμβουλίου για το δημοψήφισμα.
Αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη φράση «λεφτά υπάρχουν», διευκρίνισε ότι ποτέ δεν την έχει πει ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για σύνθημα του 2009 αλλά υπήρχε στο επίκεντρο όλων των προεκλογικών εκστρατειών από τη μεταπολίτευση.
Ερωτηθείς τέλος για τα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να στερήσει από τον Γ. Παπανδρέου το δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Διευκρίνισε δε ότι προέχει η δανειακή σύμβαση και μετά θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία εκλογής στο ΠΑΣΟΚ. Ζητάμε τήρηση του καταστατικού και εκλογή αρχηγού από τη βάση, ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.